Tajna meteorologa Čubrila

Prognoza Marka Čubrila: Prvi sneg nam stiže ranije nego što bi iko pomislio

LIFESTYLE 15. sep 202215:05
Podeli:

Prognoza za naredne dane uopšte ne zvuči prijatno.

Nakon što je RHMZ najavio jako nevreme, svoju prognozu izbacio je i Marko Čubrilo, meteorolog amater, čije najave na Facebooku prati ceo region – sad prognozira jaču promenu vremena koja nas uvodi u jesenji režim.

Kako navodi, „danas će ka nama priticati sve veća količina vlažnog i nestabilnog vazduha dok će se Alpima približavati jak, hladan, front“.

„U takvim uslovima biće vetrovito i toplo uz umerenu i povećanu oblačnost. Posle podne i uveče nad jugozapadnim, zapadnim, delom središnjim i severnim predelima moguće jake predfrontalne nestbilnosti u obliku grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda. Duvaće umeren i pojačan južni i jugozapadni vetar, a u zoni pljuskova jak zapadni i severozapadni sa olujnim udarima. Dnevni maksimum od +25 do +32 stepena Celzijusa“, piše Čubrilo.

Ni za naredne dane nema bolje vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

„U petak od sredine dana jak hladan font prvo zahvata severozapadne predele regiona donoseći kišu, grmljavinu ali i jače zahlađenje uz pojačan, severozapadni vetar. Hladan front će se u toku dana polako premeštati na istok, a na njemu će poečti razvijanje sekundanrog ciklona. Grmljavinske nestabilnosti bi u petak krajem dana i uveče trebale zahvatiti severne i središnje predele, dok bi nad ostalim delovima regiona samo ponedge bilo lokalnih pljuskova. U petak dnevni maksimum od oko +17 na severozaoadu Hrvatske do oko +26 na jugoistoku Srbije.

Za vikend i početkom sledeće nedelje uz dalje spuštanje hladnog vazduha uslediće uticaj sekundarnog ciklona koji će se preko Jadranskog mora premeštati ka Jonskom i Egejskom moru.

U subotu sredinom dana jače pogoršanje će zahvatiti zapadne i jugozapadne peedele donoseći kišu i grmljavininu, a do kraja dana pogoršanje bi terbalo zahvatiti najveći deo regiona, osim krajnjeg jugoistoka Srbije. Vetar severozapadni, tokom dana u pojačanju,a duž Jadrana jaka i olujna bura, na južnom jugo. Dnevni maksimum u subotu od samo +12 na severozapadu do oko +20 na jugoistoku regiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Narednih dana vetrovito i promenljivo uz povremenu kišu, pre svega u nedelju pre podne, ponedeljak posle podne i u utorak sredinom dana. Maksimumi ispod proseka i trebali bi se kretati od +12 do +18 stepeni Celzijusa. Duvaće pojačan, severozapadni vetar“, navodi.

Otopljenje najavljuje oko naredne srede, kada će biti „sunčanije i suvo uz manji porast dnevnih temperatura i vrlo hladne noći“. Ipak, ne zadugo.

„Otopljenje bi trebalo potrajati do oko 27.09. dok zatim stoji signal za novo pogoršanje. Promenom vremena koja je već započela ulazimo u pravu jesen i viši planinski predeli regiona mogu očekivati i prvi sneg“, najavljuje Čubrilo.

Iako se odnosi na planinske krajeve, čini se da bi prvi sneg mogao dosta da porani ove godine.

***


Bonus video: Dugoročna jesenja prognoza

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori