Tužba protiv bivšeg predsednika SAD zbog prevara i utaje poreza

Amerika, pravosuđe i Donald Tramp: Tužba protiv bivšeg predsednika SAD zbog prevara i utaje poreza

Državno tužilaštvo Njujorka podnelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, troje njegove dece i Trampove organizacije, navodeći da su bili umešani u opsežnu prevaru koja je trajala više od decenije koju je bivši predsednik iskoristio da se obogati.

BBC News pre 2 sata
Donald Trump

Getty Images

Državno tužilaštvo Njujorka podnelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, troje njegove dece i Trampove organizacije, navodeći da su bili umešani u opsežnu prevaru koja je trajala više od decenije na osnovu koje su se obogatili.

Prema tužbi, Tramp i njegovo troje dece su počinili veliki broj prevara od 2011. do 2021.

U tužbi, koja ima više od 200 stranica, državna tužiteljka Letiša Džejms navodi da prevara uključuje sve aspekte Trampovog poslovanja, među kojima su njegove nekretnine i tereni za golf.

Trampova organizacija je negirala bilo kakve nedozvoljene radnje.

Prema tužbi, Trampova organizacija je prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti tako što je nerealno prikazala vrednost njegove imovine koristeći pogrešne procene.

Tramp i njegova deca, Donald Tramp Mlađi, Erik Tramp i Ivanka Tramp, navedeni su kao optuženi.

Naznačeni su i Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Trampove organizacije i Džef Mekoni, dugogodišnji direktor u kompaniji.

Tužba je podignuta posle trogodišnje istrage finansija Trampove kompanije.

Državna tužiteljka je zatražila od suda da Trampu i njegovoj deci zabrani da budu na bilo kakvoj odgovornoj poziciji u njujorškom biznisu.

Zatražila je i da se Trampovoj organizaciji zabrani da se bavi bilo kakvim budućim poslovanjima sa nekretninama u državi.


Pratite nas na FejsbukuTviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.21.2022)