Punjenje električnog automobila gotovo dosegnulo cijenu benzina

Velika Britanija: Punjenje električnog automobila gotovo dosegnulo cijenu benzina

Velika Britanija: Punjenje električnog automobila gotovo dosegnulo cijenu benzina

CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 08:46
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Vozačima električnih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu su troškovi korištenja javnog, “brzog” punjača na tarifi pay-as-you-go porasli za 42% od svibnja, prema podacima objavljenim u ponedjeljak.
Brojke RAC Charge Watcha — koji je dio RAC-a, automobilske organizacije — pokazuju da sada vozače električnih vozila koji koriste gore navedenu infrastrukturu košta u prosjeku 63,29 penija (72 centa) po kilovat satu za punjenje vozila.

RAC pojašnjava da to znači da brzo punjenje od 80% za “tipični električni automobil obiteljske veličine” korištenjem baterije od 64 kWh košta u prosjeku 32,41 funti (oko 34,87 USD).

RAC je priopćio da je povećanje rezultat “velikog rasta veleprodajnih cijena plina i električne energije”. Onima koji koriste “ultra-brze” punjače prosječno je porastao trošak punjenja za 25%.

Analiza je također pokazala da će “vozač koji isključivo koristi brzi ili ultrabrzi punjač na javnoj mreži sada plaćati oko 18 penija po milji za električnu energiju”, rekao je RAC.

“To se može usporediti s 19 penija po milji za benzinski [benzinski] automobil i 21 penija po milji za dizelski, na temelju nekoga tko vozi prosječno 40 milja na galon”, navodi se dalje.

Unatoč navedenom, RAC je primijetio da bi mnogi korisnici električnih vozila uglavnom punili kod kuće, gdje je struja jeftinija.

Budući da će Jamstvo cijene energije britanske vlade uskoro stupiti na snagu, cijena po milji za električno vozilo prosječne veličine iznosila bi otprilike 9 penija za punjenje kod kuće, ako se vozi na razumno učinkovit način. Punjenje od 80% kod kuće koštalo bi £17,87, rekao je RAC.

„Za one koji su već priješli na električni automobil ili razmišljaju o tome, i dalje je slučaj da punjenje izvan doma košta manje od punjenja benzinskog ili dizelskog automobila, ali ove brojke pokazuju da se razlika smanjuje jer rezultat enormnog povećanja cijene električne energije,” rekao je Simon Williams, glasnogovornik RAC-a za električna vozila.

“Ove brojke vrlo jasno pokazuju da su vozači koji najviše koriste javne brze i ultrabrze punjače oni koji su najviše pogođeni”, dodao je.

Tagovi: Velika Britanijaelektrični automobilipunjenje električnog automobilaelektrična energija
PROČITAJ I OVO
Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke

OPCIJE
Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke
WOLFSBURG – Volkswagen grupa bi mogla prebaciti proizvodnju iz Njemačke i istočne Europe ako se nestašica prirodnog plina nastavi, što je još jedan pokazatelj da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla poremetiti cijelu europsku industriju.
Horváth: U 2023. se očekuje rast prodaje automobila

OČEKIVANJA
Horváth: U 2023. se očekuje rast prodaje automobila
ZAGREB – Automobilska industrija optimistično gleda prema nadolazećoj 2023. godini, u kojoj očekuju značajan rast prodaje.
Bosch odaslao upozorenje za proizvođače automobila

UPOZORENJE
Bosch odaslao upozorenje za proizvođače automobila
BERLIN – Globalno tržište automobila ubrzano ide prema potpunoj elektrifikaciji, a mnoga električna vozila imat će tehnička rješenja iz Boscha.
Tesla povlači 1,1 milijun vozila u SAD-u zbog greške u sustavu za spuštanje prozora

POVLAČENJE
Tesla povlači 1,1 milijun vozila u SAD-u zbog greške u sustavu za spuštanje prozora
DALLAS – Tesla povlači 1,1 milijun vozila u SAD-u zbog kvara u sustavu za automatsko spuštanje prozora koji bi mogao uzrokovati da vozilo ne otkrije prepreku i uzrokuje ozljede.
Rivian otvara razvojni centar u Beogradu

ŠIRENJE
Rivian otvara razvojni centar u Beogradu
BEOGRAD – Rivian, proizvođač električnih avanturističkih vozila (kamioneta i terenaca), danas je zvanično objavio da u Beogradu otvara svoj R&D centar sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije.

Odgovori