Rastu cene,padaju cene ?

SZTR OPTIKA FOCUS EVA SEP PR SENTA

NA GODIŠNJEM NIVOU RAST ZA 5,5 PROCENATA

FAO: Globalne cene hrane u padu šesti mesec zaredom

AGROBIZNISBIZNISSVETVESTI

7.10.2022 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FAO: Globalne cene hrane u padu šesti mesec zaredom

Globalne cene hrane pale su šesti mesec zaredom u septembru, predvođene nižim cenama biljnog ulja, saopštila je u petak Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

U proseku od 136,3 poena prošlog meseca, FAO indeks cena hrane je zabeležio pad od 1,1 odsto, ili 1,5 poena, u odnosu na pre mesec dana, prenosi Anadolu Agency.

FAO indeks cena hrane je indeks ponderisan trgovinom koji prati cene na međunarodnom tržištu pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

Indeks cena biljnog ulja je u septembru pao za 6,6 procenata na mesečnom nivou, dostigavši najniži nivo od februara 2021. godine. To je posledica nižih cena palminog, sojinog, suncokretovog i repinog ulja.

Nasuprot tome, FAO indeks cena žitarica je porastao za 1,5 odsto u odnosu na avgust. Telo UN-a je istaklo da su međunarodne cene pšenice porasle za 2,2 odsto zbog zabrinutosti suvih useva u SAD i Argentini, brzog tempa izvoza iz EU i povećane neizvesnosti u vezi sa nastavkom Crnomorske inicijative za žito nakon novembra.

Indeks dnevnih cena je opao treći mesec zaredom, za 0,6 odsto u septembru, zbog slabijeg evra u odnosu na jak dolar, zajedno sa neizvesnostima na tržištu i mračnim izgledima za globalni ekonomski rast.

Prošlog meseca indeks cena mesa je pao za 0,5 procenata, što je treći uzastopni mesečni pad. FAO indeks cena šećera je u septembru pao za 0,7 odsto na najniži nivo od više od godinu dana. Na godišnjem nivou, svetske cene hrane porasle su za 5,5 odsto od septembra 2021. godine.

TAGOVI

BIZNIS CENE HRANA

Odgovori