Igranje vatrom oko nuklearke u Zaporožju

RAT U UKRAJINI

Igranje vatrom oko nuklearke u Zaporožju

Nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, Međunarodna agencija za atomsku energiju traži pristup postrojenju koje je okupirala Rusija – i upozorava na nuklearnu katastrofu.

    
Nuklearna elektrana Zaporožje, pod ruskom opsadom, 4.08.2022.Nuklearna elektrana Zaporožje, pod ruskom opsadom, 4.08.2022.

Granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom borbi između ruskih i ukrajinskih trupa izaziva veliku zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Generalni direktor IAEA-e Rafael Grosi upozorio je na rizik od nuklearne katastrofe koja bi, kako je rekao, mogla ugroziti javno zdravlje i životnu okolinu u Ukrajini, ali i šire.

Grosi je bio izuzetno zabrinut zbog događaja u petak. “Svaka vojna i vatrena moć usmerena na postrojenje ili iz njega je igranje s vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posledicama”, rekao je Grosi. Pretnja sigurnosti nuklearke u Zaporožju mora se izbeći “po svaku cenu”.

Rafaelo GrosiRafaelo Grosi

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za granatiranje i rizik od nuklearne katastrofe.

Isključivanje reaktora nakon napada

Operater nuklearke, ukrajinski Energoatom, u petak je isključio jedan od šest reaktora s mreže, nakon što je artiljerijskom paljbom oštećen visokonaponski vod koji je važan za postrojenje. Prema podacima Energoatoma, nije došlo do povećane radioaktivnosti, ali i dalje postoji povećan rizik od požara i radijacije. U granatiranju dan ranije oštećeni su azotni sistem i pomoćni korpus elektrane. “I dalje postoji rizik od izlaska vodonika i širenja radioaktivnih čestica, a takođe je visok rizik od požara.”

Nuklearna elektrana Zaporožje, 2019Nuklearna elektrana Zaporožje, 2019

Energoatom i IAEA, koji podnose izveštaje UN, više puta su se žalili da je operativna sigurnost Zaporožja narušena zbog vojnih aktivnosti. Pristup IAEA-e sistemima za daljinsko nadziranje osporen je u više navrata.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni zaposleni.

Već sedmicama su aktuelne kritike u kojima se ističe kako ruske snage koriste ovu nuklearnu elektranu kao štit za svoju artiljeriju, koja odatle granatira područja pod kontrolom Ukrajine.

“EU osuđuje ruske vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primer ruskog nepošoivanja međunarodnih normi”, rekao je Žozep Borel i tražio da se IAEA omogući pristup postrojenju.

Nuklearna elektrana Zaporožje, 2019Nuklearna elektrana Zaporožje, 2019

Velika Britanija: rat ulazi u novu fazu

Nepunih šest meseci nakon početka rata u Ukrajini, britanski vojni obaveštajci procjenjuju da se sukob nalazi pred ulaskom u novu fazu. Većina borbi će se, prema procjenama, prebaciti sa Donbasa na front dug skoro 350 kilometara koji se proteže paralelno sa rekom Dnjepar na jugozapadu. Linija sukoba bi se tada protezala od oblasti oko Zaporožja do Hersona. Ovo je na Tviteru objavilo Ministarstvo odbrane u Londonu, pozivajući se na najnovije obaveštajne izveštaje.

Prema saznanjima Britanaca, ruske snage se grupišu na jugu Ukrajine. One u tom području ili očekuju ukrajinsku kontraofanzivu ili su pripremaju za mogući napad, smatraju Britanci.

Dalje se navodi kako ukrajinske oružane snage svoje napade usmeravaju na mostove, skladišta municije i železničke veze na jugu. Među njima je i strateški važna železnička ruta koja povezuje Herson sa Krimom. Ukrajinski napadi se, prema tim podacima, dešavaju u sve kraćim intervalima.

Ukrajinska vojska na frontu kod Harkova, 02.08.2022.Ukrajinska vojska na frontu kod Harkova, 02.08.2022.

Ukrajina: sprečeno rusko napredovanje u Donjecku

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu rekle da su ruske trupe tenkovima i artiljerijom, napale Bakhmut koji je kamen temeljac odbrambenog sistema oko poslednjeg gusto naseljenog područja pod kontrolom Ukrajine u Donbasu.

U toj oblasti nalazi se glavni štab ukrajinskih snaga na istoku između Slovjanska i Kramatorska, gde je prije rata živelo dobrih pola miliona stanovnika. Ovo područje je sa istoka osigurano utvrđenom linijom odbrane Siversk – Soledar – Bakhmut. No, te utvrde su postale klimave.

Međutim, u subotu su ruske ofanzive u pravcu gradova Slavjansk, Bakhmut i Avdiivka odbijene, saopštio je ukrajinski generalštab. Žestoke borbe danima se vode posebno oko Bakhmuta. Dan ranije, proruski pobunjenici su izvestili da se borbe već vode unutar granica grada.

Informacije koje su dale obe strane ne mogu se nezavisno proveriti.

fs/ard

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

Ukraine-Konflikt, von Artillerie beschädigte Brücke in Cherson KHERSON, UKRAINE JULY 20, 2022: A view of Antonovsky road bridge across the Dnieper River, damaged by Ukrainian missiles on July 19 and 20. The Russian Armed Forces are carrying out a special military operation in Ukraine in response to requests from the leaders of the Donetsk People s Republic and Lugansk People s Republic for help. Sergei Bobylev/TASS PUBLICATIONxINxGERxAUTxONLY TS13AE5D

Ukrajincima navodno uspeo veliki prodor na jugu 04.10.2022

Ruski izvori takođe priznaju da je ukrajinskoj armiji pošlo za rukom da probije južni front oko Hersona. Predsednik Zelenski se obratio ljudima u oblastima koje je Rusija ilegalno prisajedinila.

FILE - A Russian serviceman guards in an area of the Zaporizhzhia Nuclear Power Station in territory under Russian military control, southeastern Ukraine, on May 1, 2022. MEven as the Russian war machine crawls across Ukraine’s east, trying to achieve the Kremlin’s goal of securing a full control over the country’s industrial heartland of the Donbas, the Ukrainian forces are scaling up attacks to reclaim territory in the south. (AP Photo, File)

Inspektori IAEA na putu za Zaporožje 29.08.2022

Već tokom ove sedmice bi tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo da izvrši inspekciju nuklearke Zaporožje. To je saopštio generalni direktor Agencije Rafael Grosi.

A Russian serviceman guards an area of the Zaporizhzhia Nuclear Power Station in territory under Russian military control, southeastern Ukraine, Sunday, May 1, 2022. (AP Photo)

Koliko su bezbedne ukrajinske nuklearke? 09.08.2022

Posle napada na nuklearnu centralu, za koji se obe strane uzajamno optužuju, Ukrajina traži nove sankcije Rusiji, a ona sa svoje strane najavljuje jačanje protivvazdušne odbrane oko Zaprožja.

Odgovori