Vojni analitičar o eksploziji na Krimskom mostu

„Ili Kijev ima projektil za koji ne znamo, ili je ovo akcija o kojoj će snimati filmove“: Vojni analitičar o eksploziji na Krimskom mostu

"Ili Kijev ima projektil za koji ne znamo, ili je ovo akcija o kojoj će snimati filmove": Vojni analitičar o eksploziji na Krimskom mostu 1Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Nakon što je u subotu rano ujutro snažna eksplozija uništila deo Kerčkog mosta, koji povezuje okupirano ukrajinsko poluostrvo Krim sa Rusijom, odmah su počele spekulacije da je most zapravo napadnut.

Rusi tvrde da je eksplodirala „kamion bomba“ i optužili ukrajinske snage za „teroristički akt“.

I dok su mnogi skloni da se slažu da je deo mosta zaista digla u vazduh velika količina eksploziva postavljenog u kamion, ugledni britanski bezbednosni i odbrambeni analitičar profesor Majkl Klark ovu tvrdnju smatra „apsurdnom“, prenosi Jutarnji.hr.

– Ako je zaista u pitanju eksplozija na samom mostu, teško mi je da poverujem da možete da ubacite toliku količinu eksploziva u vozilo koje prelazi most. Na kraju krajeva, mostovi su dizajnirani da izdrže takvu vrstu napada ili nesreće, rekao je Klark za Skaj njuz.

– Ovde je, po mom mišljenju, reč ili o raketi, koja bi morala da bude veća i moćnija od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili o sabotaži od strane specijalaca koji su postavili eksploziv ispod samog mosta. Ako je zaista reč o operaciji ukrajinskih specijalaca, Holivud će narednih godina snimati filmove o tome, jer bi to bila zaista velika pobeda. Postavljanje toliko eksploziva ispod mosta, duboko na teritoriji koju kontrolišu Rusi, pravi je poduhvat i velika pobeda, smatra Klark.

– Ovo se može uporediti sa potapanjem Moskve u smislu simboličkog značaja napada na ruske snage, dodao je Klark.

Britanski analitičar je tada objasnio da bi eventualno uništenje mosta izazvalo ogromne logističke probleme za Ruse, koji bi ostali bez ključne linije snabdevanja Krima, kao i Hersonske oblasti.

– U tom slučaju vojnu tehniku i zalihe treba transportovati ili trajektima ili železničkom prugom koja prolazi kroz južni deo Ukrajine, koji bi mogao da bude na udaru ukrajinske artiljerije. Moja procena je da su ovakvim napadom, koji nije potpuno uništio most, posebno njegov železnički deo, Ukrajinci dobili dve do tri nedelje pre nego što su Rusi uspeli sve da poprave.

Na kraju, Klark je istakao da je ovo i veliki udarac na ponos ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je sa velikom pompom otvorio Kerčki most 2018. godine.

– Za njega je ovaj most bio simbol da je Krim deo Rusije. A Ukrajinci su mu ovim napadom rekli da – nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares