Nuklearka u žiži najopasnije igrarije u svetu

Vesti dana »

Bajden i Šolc u razgovoru telefonom istakli „spremnost da Rusiju pozovu na…

Danas pre 7 sati

Američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc danas su telefonom razgovarali o nastavku pritiska na Rusiju uvođenjem sankcija, o obezbeđivanju pomoći Ukrajini i o stanju na tržištu energenata, kao i o unapređenju regionalne… »

“Ako ostanemo iza gvozdene zavese, gubimo šansu za normalan život”: Pavle…

Blic pre 8 sati

Više nije pitanje da li Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, već kada će se to desiti. Izbor postaje binaran, ili ćemo se priključiti ujedinjenoj Evropi i svoju politiku usaglasiti sa politikom EU ili ćemo trpeti najdirektniju moguću štetu. Ovo u… »

Koji se sve jezici govore u Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva?

Danaspre 21 minuta

“Privremeno olakšanje u još neodrživoj situaciji”: Ponovo PRIKLJUČEN električni vod koji snabdeva NE Zaporožje

Električni vod koji snabdeva nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, a koji je bio prekinut zbog granatiranja, ponovo je priključen, izjavio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

FOTO: TANJUG/AP
Ruska vojska kod nuklearne elektrane Zaporožje u Enerhodaru

Granatiranje je primoralo elektranu da pređe na dizel generatore.

– Naš tim u Zaporožju potvrđuje da je obnovljen daklekovod koji je juče bio prekinut i da je ZNPP ponovo priključena na mrežu – privremeno olakšanje u još neodrživoj situaciji – naveo je Grosi na Tviteru, ponavljajući svoj poziv da se uspostavi zaštitna zona oko nuklearne elektrane, preneo je Rojters.

I ukrajinska državna nuklearna kompanija Enrgoatom saopštila je na Telegamu da su ukrajinski inženjeri danas obnovili eksterno snabdevanje električnom energijom nuklearne elektrane u Zaporožju.

“Posle skoro dva dana rada pumpi za hitno hlađenje aktivnih zona reaktora sa napajanjem iz dizel generatora, operativno osoblje je prešlo na normalan režim napajanja za sopstvene potrebe postrojenja iz energetskog sistema Ukrajine”, naveo je Energoatom.

Odgovori