Borel:EU spoljna politika

EU

Borel: žestok obračun sa spoljnom politikom EU

Žozep Borel je kritikovao zavisnost EU od Kine (jeftini proizvodi), Rusije (jeftini gas i nafta) i SAD (odbrana) i faktički proglasio bankrot spoljne politike EU.

    
Žozep Borel (75) je od 1.12.2019. Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politikuŽozep Borel (75) je od 1.12.2019. Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku

Žozep Borel ima zvučnu titulu: on je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. Ali, Borel bi više voleo jednostavniju titulu: ministar spoljnih poslova EU. Ali taj poduhvat je uvek propadao zbog članica EU: Vlade postavljaju ministre, a ne Brisel – tako se na to gleda od Lisabona do Varšave. Borel treba da koordinira. E pa taj Borel je sada ustvari proglasio bankrot te vrste spoljne politike EU.

„Mi Evropljani smo sada suočeni sa posledicama dugog procesa. Evropa je potpuno odvojila svoj prosperitet od svoje bezbednosti u mnogim evropskim prestonicama. Naš prosperitet se zasnivao na jeftinoj energiji iz Rusije. I u pristupu kineskom tržištu, za transfer tehnologije i ulaganja, i uvek sa ciljem da se dobiju jeftini proizvodi”, rekao je Borel.

pročitajte još:Debakl Evropske unije u Moskvi

Zatim je dodao rečenicu koju su Evropljani ranije čuli od Donalda Trampa: „A našu bezbednost smo delegirali Sjedinjenim Državama.”

Evropu brane američki vojnici, jeftin gas joj isporučuju Rusi, a jeftine proizvode Kina. Taj model je potpuno propao, zaključuje Borel: „Potpuno smo odvojili izvore našeg prosperiteta od izvora naše bezbednosti.”

Šef 130 ambasada EU širom sveta

Španac je održao neobičan govor na godišnjem sastanku sa svojim ambasadorima. Kao visoki predstavnik, ima svoje ambasadore u oko 130 zemalja – pored ambasada koje 27 država članica EU ima u gotovo svim zemljama sveta.

Borel je pozvao „svoje” diplomate da bolje rade svoj posao evropskih ambasadora – jer vreme preokreta tek počinje.

„Događaji za koje smo mislili da se nikada neće desiti sada se dešavaju jedan za drugim.”

Crni labud će postati norma, „beli labudovi više neće biti u većini”. Drugim rečima: u godinama koje dolaze Evropa mora biti spremna za razvoj događaja koje niko ne predviđa.

Ne treba ići iz zavisnosti u zavisnost

Za Borela, Putinov napad je mnogima uzdrmao pogled na svet – u prestonicama EU, na univerzitetima, među diplomatama. Ekonomska isprepletanost i s tim povezano verovanje u mirno rešenje sukoba pretvorili su se u zavisnost.

Upravo ovu grešku ne bi trebalo ponoviti u očajničkoj potrazi za dobavljačima gasa i struje. „Ne smemo zameniti jednu zavisnost novom zavisnošću”.

Evropljani su sad možda mogli da odahnu jer tečni gas dolazi iz SAD:

„Ali šta će dogoditi ako Sjedinjene Države, sa novim predsednikom, više nisu tako prijateljske i kooperativne prema Evropi?

Borel poziva sve zemlje članice da se što pre osamostale u snabdevanju energijom ili, ako je potrebno, da bolje rasporede rizik od uvoza.

Ubuduće treba bolje saslušati druge

Borel je uputio još jedno važno upozorenje svojim diplomatama: ne bi trebalo da precenjuju ulogu Evrope kao modela vladavine prava i demokratskog modela za druge regione sveta. Ubuduće bi bilo bolje da više slušaju šta drugi govore, glasi njegov jsavet ambasadorima.

„Pošaljite telegram… i to brzo.”

Na kraju je Visoki predstavnik bio vrlo praktičan. Predstavništva EU, koja zvanično nisu ambasade već „delegacije”, kako bi se lakše razlikovale od nacionalnih stranih predstavništava, trebalo bi da ga, bolje obaveštavaju, jer on, Visoki predstavnik, vesti često sazna tek iz medija.

„Trebalo bi da budem najbolje informisani čovek na svetu”, sa svim tom brojnim delegacijama koje EU ima širom sveta. Zato vas molim: “Pošaljite telegram, e-mail – i to brzo”. I više tvitova je dobrodošlo, to je sada sve važnije.

dr,ard

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

27.09.2022 A large disturbance in the sea can be observed off the coast of the Danish island of Bornholm Tuesday, Sept. 27, 2022 following a series of unusual leaks on two natural gas pipelines running from Russia under the Baltic Sea to Germany have triggered concerns about possible sabotage. Danish Prime Minister Mette Frederiksen says she “cannot rule out” sabotage after three leaks were detected on Nord Stream 1 and 2. (Danish Defence Command via AP)

Severni tok: strah od ekoloških posledica 29.09.2022

Dok stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog mogućih ekoloških posledica, političari jedni druge optužuju za oštećenja na gasovodima Severnog toka. Rusija je optužila SAD, a one odgovaraju da je to „smešno“.

Pedro Castillo, président de la République du Perou, à droite, et Josep Borrell
ID: P-052175/00-30 Date: 31/12/2013 Lieu: Pérou, Lima

Latinska Amerika: ofanziva EU protiv Rusije i Kine 26.08.2022

Evropska unija namerava da posveti više pažnje Latinskoj Americi, regionu koji je u poslednje vreme zanemarila. To nije nimalo lak zadatak, jer se između Tihuane i Ognjene zemlje širi uticaj Rusije, a posebno Kine.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and his Egyptian counterpart Sameh Shoukry attend a news conference in Cairo, Egypt, July 24, 2022. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Rusija ima za cilj da se učvrsti u Africi 27.07.2022

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na turneji je po zemljama Afike. Moskva želi da ojača veze s tim kontinentom i ima za cilj da se suprotstavi Zapadu tako što će izgraditi reputaciju branioca Afrike.