Ludilo u Londonu

Ko su favoriti za naslednika Liz Tras

SVET 21. okt 202220:57
Podeli:
Peni MordontIzvor: REUTERS/Toby Melville/File Photo

Nekadašnja ministarka odbrane Velike Britanije Peni Mordont za sada je jedini zvanični kandidat za predsednika Konzervativne partije, a kao kandidati za tu poziciju pominju se i nekadašnji ministar finansija Riši Sunak, dok se diže velika pompa i oko povratka Borisa Džonsona na funkciju u Dauning stritu, prenosi BBC.

Mordont za sada podržava mnogo manje od 100 poslanika Konzervativne stranke, koliko joj je potrebno da bi zvanično ušla u trku.

POVEZANE VESTI:

Prema podacima koje ima BBC, nju za sada podržava samo 19 poslanika Torijevaca, dok Sunak ima 82, a Džonson 41 glas onih koji su se za sada javno izjasnili koga bi želeli na čelu stranke i vlade.

Sunak, koji je u prošlom izbornom ciklusu stranke izgubio od sada bivše premijerke Liz Tras, smatra se favoritom među poslanicima koji su prošli put glasali za Tras, ali ni on, ni Džonson još nisu javno izneli nameru da se kandiduju.

Postoje nagoveštaji, navodi NBBC, da bi Kemi Badenoh i Suela Brejvermen mogle da se uključe u trku za premijera, ali nijedan poslanika nije potvrdio nameru da ih podrži.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja JuGov navodi da bi polovina anketiranih Britanaca bila protiv povratka Džonsona na funkciju u Dauning strit 10.

Od 3.429 anketiranih, 52 odsto ne želi da Džonson nasledi Liz Tras, 27 odsto bi bilo oduševljeno njegovim povratkom, dok je 18 odsto neodlučnih.

Prema današnjim kvotama na britanskim kladionicama, Sunak ima 57 odsto šanse da sedne u premijersku stolicu, Džonson 23, a Mordont 17 odsto.

Odgovori