Klice razuma

Nekoliko panelista zaprepastilo TV voditelje na RDT: Uništavanjem infrastrukture Rusija vodi okrutni, sadistički rat protiv civila u Ukrajini

U emisiji na ruskoj državnoj televiziji, učesnici su razgovarali o nedavnom napadu Rusije na elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine, a jedan od panelista počeo je da kritikuje ruske akcije i bombardovanje ukrajinskih elektrana, što je navelo voditelja da ga prekine.

Naime, poslednjih nedelja Rusija je pojačala napade na ukrajinske elektrane, a predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da su Rusi za osam dana uništili 30 odsto svojih elektrana i izazvali masovne nestanke struje širom zemlje, prenosi Jutranji.hr.

„Ne znam o kakvom pravednom svetskom poretku možemo da govorimo kada uništimo elektrane i infrastrukturu u Ukrajini“, rekao je sociolog Aleksej Roščin u snimku emisije koji je u subotu na Tviteru objavila Džulija Dejvis, kolumnista The Daili Beast i osnivač ruskog Media Monitora.

„Ovo je surovost i sadizam, rat protiv civila. Ovo je rat protiv naroda“, nastavio je on.

Norkin ga je ponovo prekinuo, rekavši: „Teraš me da objasnim sve što je rečeno u našem studiju dok tebe nije bilo poslednje tri, četiri, pet godina…“

;

„Kao građanin sam odgovoran, ali ne odobravam bombardovanje ukrajinskih elektrana“, odgovorio je Roščin.

„Pa, ako nisi odobrio, onda možemo svi da idemo kući“, nastavio je Norkin sa sarkazmom, a zatim ga upitao:

„Hajde da se pretvaramo da smo slušali ostatak vašeg manifesta, imate li nešto važno da kažete?“ Norkin ga je tada upitao.

„Kada radimo to što radimo, potpuno je razumljivo kako se oni osećaju prema nama“, zaključio je Roščin.

Ali Roščin nije bio jedini koji je javno osudio ruske akcije u Ukrajini.

Drugi panelista, politikolog i istoričar Aleksandar Sitin, rekao je da je Rusija „narušila teritorijalni integritet suverene nacije“ kada je napala Ukrajinu 24. februara.

O tome da li će bombardovanje naterati Ukrajince da pregovaraju sa ruskim zvaničnicima, dodao je: „Ove granice suverene nacije koje su narušene, to nisu bile ruske granice. I to je sve. Za sada nema znakova da su spremni da dogovoriti se sa Rusijom o bilo čemu“.

„Za Ukrajinu su teritorijalne konfiskacije ne samo nemoguće, već i nesavesne“, rekao je Sitin i dodao: „Ako prihvatimo tezu Vladimira Vladimiroviča da smo jedan narod, u smislu da imamo posla sa bivšim sovjetskim narodima, besmisleno je predvideti da će se Ukrajinci predati ili zahtevati predaju od svoje vlade jer su primorani da kuvaju slaninu na sveću“.

„To je bivša sovjetska nacija. Oni su preživeli opsadu Lenjingrada. Puni su mržnje. Za njih je to njihov Otadžbinski rat. Dakle, ni mi ni oni nismo mogli da budemo slomljeni na ovaj način“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares