Nema dokaza o „prljavoj bombi“ u Ukrajini

Andrej Kelin Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruski ambasador je upozorio Veliku Britaniju da je “preduboko” u ratu u Ukrajini – ali je rekao i da Moskva neće koristiti nuklearno oružje u sukobu.

U intervjuu za Sky news, diplomata Andrej Kelin tvrdi da ima dokaze da su britanske specijalne snage bile umešane u ukrajinski napad dronom na rusku crnomorsku flotu na Krimu i da je predao dokaze britanskom ambasadoru.

Upitan da pruži dokaze o ruskim tvrdnjama, gospodin Kelin je rekao: „Mi savršeno znamo za učešće britanskih stručnjaka u obuci, pripremi i izvođenju nasilja protiv ruske infrastrukture i ruske flote u Crnom moru. Znamo da je to urađeno.“

Pod pritiskom da svedoči javnosti o optužbama Moskve da je napad na rusku flotu u Crnom moru izveden pod rukovodstvom stručnjaka britanske mornarice, Kelin je rekao da je dokazni materijal predat britanskom ambasadoru i dodao „da će sve uskoro postati javno“.

„Opasno je jer eskalira situaciju. Može nas dovesti do linije, rekao bih da nema povratka, ali povratak je uvek moguć. Ali u svakom slučaju, treba izbegavati eskalaciju. A ovo je zapravo upozorenje da je Britanija previše duboko u ovom sukobu. To znači da situacija postaje sve opasnija“, navodi Kelin.

Govoreći o tome što je Rusija optužila Zapad da „ohrabruje provokacije oružjem za masovno uništenje“, Kelin je negirao da bi Moskva koristila nuklearno oružje u Ukrajini.

„Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada ga ne treba voditi. I čvrsto se držimo ove izjave.“

Upitan može li Moskva koristiti taktičko nuklearno oružje u sukobu, Kelin je odgovorio: „Ne. Svet ima sva jamstva da Rusija neće upotrebiti taktičko nuklearno oružje u ukrajinskom sukobu.“

***

BONUS VIDEO: Eksplozije odjekuju Kijevom, Rusija zasula Ukrajinu sa 40 krstarećih raketa

Odgovori