Dobro je konzumirati jogurt

Zbog čega je dobro konzumirati jogurt svaki dan?

Rak pluća ne pogađa samo pušače, već i ljude koji nikada nisu pušili. Novo istraživanje pokazalo je da postoji veza između konzumiranja jogurta i vlakana i smanjenja rizika od raka pluća.

Na osnovu analize deset studija iz Evrope, SAD i Azije, koje su obuhvatile oko 1,4 miliona ljudi, naučnici su objavili izveštaj. Istraživali su 18.822 slučaja raka pluća i otkrili da je konzumiranje jogurta i vlakana povezano sa smanjenim rizikom, piše N1 Zagreb pozivajući se na Reader’s Digest.

Muškarci koji su jeli oko 85 grama jogurta svaki dan i žene oko 113 grama imali su 19 odsto manji rizik od razvoja raka pluća. Čak i konzumiranje malih količina jogurta može smanjiti rizik, pokazuju istraživanja.

Iako ovo istraživanje obećava, stručnjaci ističu da je potrebno uraditi više analiza jer su dokazi o povezanosti jogurta i vlakana i raka pluća ograničeni.

Ali jedenje jogurta svaki dan definitivno ima zdravstvene prednosti. Jogurt je bogat kalcijumom, vitaminima B, vitaminom D i mnogim drugim hranljivim materijama. Preporučuju punomasni jogurt sa probioticima u koji možete dodati bobičasto voće ili med.

Jogurt može pomoći u poboljšanju zdravlja, ali stručnjaci napominju da je najbolja prevencija prestanak pušenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares