Turska rabota

Fabrika odlazi, radnici ostali bez posla, ali i zaostalih zarada

Fabrika odlazi, radnici ostali bez posla, ali i zaostalih zarada

Turska fabrika „Bertex tekstil“ u Kragujevcu, koja je upošljavala uglavnom žene, zatvorena je, a objekat je na prodaju, potvrđeno je agenciji Beta u gradskoj upravi. Kako je objašnjeno, radi se o privatnoj firmi, lokalna samouprava nema nikakve nadležnosti, a ni jedna otpuštena radnica se nije obratila za pomoć gradu.

Kako su ranije preneli pojedini mediji poslodavac je „naprasno odlučio da se pokupi i ode“, a radnici su ostali bez posla, para i na ulici. Kako se ističe, Bertex-u je Srbija, odlukom Vlade, dala višemilionske subvencije.

Prve dve godine država je plaćala i poreze i doprinose za sve zaposlene, dok je za vreme korone čak isplaćivala i plate kao i druge novčane pomoći. Dodaje se je 95 zaposlenih dobilo otkaz kao tehnološki višak, a da otpremnine nisu isplaćene.

Pored novca za otpremninu, nisu isplaćene ni plate za septembar, deo oktobra kao i zaostale obaveze vezane za prevoz i neiskorišćene dane odmora, tvrde radnici.

Slučaj je prijavljen inspekcijskim organima, a bivši zaposleni pozivaju nadležne da se priključe pregovorima i pomognu isplatu zaostalih zarada.

U Savezu samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) agenciji Beta je rečeno da su iz medija saznali za zatvaranje Bertexa i otpuštanje radnica. Ocenili su da to potvrđuje da sudbina radnika „Geoksa“ u Vranju može da se dogodi bilo kome i u bilo koje vreme u Srbiji.

„Odlučuju da odu one firme koje imaju labavu priču, a od naše države su dobile subvencije u smislu boljih uslova za investicije u lokalnim samoupravama. Srećom, nisu sve inostrane firme u tom miljeu“, smatra predsednik SSSK Saša Đorđević.

On navodi da domaće firme s razlogom pitaju državu zbog čega one ne mogu da uzmu učešće u istim subvencijama, kako bi se više podstakle investicije i nova zapošljavanja u našim fabrikama koje su dugoročno orijentisane na poslovanje u Srbiji.

Odgovori