Besni Kinezi ruše sve pred sobom

Guangzhou Foto:Twitter/Eternal Optimist @etoptimist

Kinezi su izašli na ulice da protestuju i ruše sve barikade koje su vlasti postavile u industrijskom gradu Guangdžuu, nakon što im je ponovo uveden karantin i masovno testiranje na koronavirus.

Sudeći prema snimcima koji se šire društvenim mrežama, hiljade Kineza je izašlo na ulice i počelo da ruši barikade, a vide se i sukobi sa policijom i vladinim zvaničnicima.

Stanovnicima koji žive u Guangdžuu naređeno je da posete najbližu stanicu za testiranje i ostanu kod kuće, a takođe su zatvorene škole i ukinute usluge javnog prevoza širom grada.

U ovom gradu je samo jednom članu svakog domaćinstva bilo dozvoljeno da kupuje hranu, a razlog za to jeste 3.775 ljudi zaraženih koronavirusom, uključujući 2.996 onih koji nisu pokazivali simptome u ovoj kineskoj metropoli u kojoj živi 13 miliona ljudi.

Inače, Kina je ponovo počela da stavlja stanovnike širom zemlje pod stroža ograničenja tako što je zaključala gradove i naredila svojim stanovnicima da ostanu kod kuće kako bi se podvrgli testiranju na virus.

Ovo je izazvalo bes Kineza, jer su neki ostali bez pristupa hrani ili lekovima, što je na kraju izazvalo proteste.

 

 

***

BONUS VIDEO: Otpočeo tronedeljni lokdaun u Austriji

Odgovori