Džef Bezos je upozorio

SPREMITE SE ZA EKONOMSKU KATASTROFU! Ne kupujte televizore, frižidere, kola! PRAVITE ZALIHE, ČUVAJTE KEŠ! Evo šta sledi

Drugi najbogatiji čovek na svetu upozorio je da se ljudi moraju spremiti za najgore.

 6. juna 2019. osnivač i izvršni direktor Amazona Džef Bezos obraća se publici tokom uvodne sesije na Amazon Re:MARS konferenciji o robotici i veštačkoj inteligenciji u hotelu Aria u Las Vegasu, Nevada.+ IZVOR: PROFIMEDIA

Džef Bezos je upozorio da se američka recesija nazire i savetovao potrošače i preduzeća da naprave zalihe gotovine u slučaju da dođe do razornog pada.

“Ekonomija trenutno ne izgleda sjajno. Stvari se usporavaju, vidite otpuštanja u mnogim, mnogim sektorima privrede. Skoro izvesno je da ako trenutno nismo u recesiji, verovatno ćemo uskoro biti u recesiji”, rekao je Bezos.

Bezos je preporučio američkim domaćinstvima da odlože kupovinu stvari poput novih televizora, frižidera i automobila, s obzirom na rizik da se ekonomski uslovi pogoršaju. Takođe, on je predložio vlasnicima malih preduzeća da razmotre da odustanu od ulaganja u novu opremu i umesto toga naprave svoje rezerve gotovine. Pionir e-trgovine odbio je da proceni koliko bi recesija mogla da traje, ali je pozvao ljude da budu spremni za ekonomsku katastrofu.

“Klonite se rizika. Nadajte se najboljem, ali se pripremite za najgore”, rekao je Bezos.

Endi Džesi, koji je prošlog leta nasledio Bezosa na mestu generalnog direktora Amazona, izgleda da deli strahove svog prethodnika od recesije. Amazon je poslednjih meseci smanjivao troškove, usporavao potrošnju i zamrzavao zapošljavanje za određene uloge, verovatno u pripremi za oštriju ekonomsku pozadinu. Vodeći investitori, rukovodioci, akademici i analitičari oglasili su alarm za recesiju ove godine. Oni su ukazali na napore Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, koja je u junu porasla na 40-godišnji maksimum od 9,1%, a u oktobru ostala na 7,7%.

Američka centralna banka žuri da ohladi ekonomiju i ublaži pritisak na cene podizanjem kamatnih stopa. Sve ukazuje da bi one mogle dostići vrhunac iznad 5% – prvi put od 2007. Rezultat je da će američki potrošači i preduzeća možda morati da se izbore sa rastućim cenama, rastućim troškovima pozajmljivanja i ekonomijom koja se smanjuje. Bezos verovatno preporučuje da naprave zalihe novca kako bi im to pomoglo da prežive pomogli da prežive taj bolni pritisak.

Rešio da pokloni milijarde dolara

Podsećanja radi Bezos planira da pokloni većinu svog bogatstva od 124 milijarde dolara, piše CNN. Osnivač Amazona drugi je najbogatiji čovek na svetu posle Elona Maska, čelnika Tesle i novog vlasnika Tvitera, prema Forbsu. Ovo je prvi put da je rekao da planira da pokloni većinu svog novca. Bezos je u prošlosti bio kritikovan jer nije potpisao Giving Pledge, kampanju koju su osnovali Voren Bafet i Bil Gejts kako bi podstakli megabogataše da daju većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Na direktno pitanje CNN-a da li planira da pokloni većinu svog novca, Bezos je rekao: “Da, planiram”. On je rekao da će novac otići ljudima koji rade na borbi protiv klimatskih promena i na podršku ljudima koji mogu da ujedine čovečanstvo.

(MONDO)

Odgovori