Crna Gora ključa

“Dajte piće izdajnicima, Crnogorke časte”: Drugi skup pokreta “Ima nas“ u Podgorici

Plato ispred Skupštine Crne Gore je bio pun još pre 20 sati za kada je bio zakazan novi protest pokreta “Ima nas”, prenose crnogorski mediji.

Večeras će biti organizovana i protestna šetnja. Građani traže povlačenje izmena Zakona o predsedniku Crne Gore, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Građani su pristizali iz svih crnogorskih gradova a zabeležene su i velike kolone vozilla i zastoji ka ulazima u grad. Mediji prenose da je uočljivo veće prisustvo policije nego na prvom skupu održanom prošle sedmice.

Početak skupa je kasnio, kako bi svi građani, koji su krenuli iz drugih gradova, prisustvovali. Ispred Skupštine okupljeni građani nose transparente „Ne damo Ustav“, „Lovćen neće pasti“, „Za Crnu Goru – za Evropsku uniju“ i „Hoćemo izbore“,“Dajte piće izdajnicima, Crnogorke časte”. Pored crnogorskih, okupljeni nose zastave Evropske unije i Ukrajine.
Protest je počeo intoniranjem himne Crne Gore. Građani su uzvikivali: “Dritane pe*eru!”

Student Ilija Vujačić poručio je da će okupljanja ispred Skupštine trajati sve dok su iz vlasti gluvi na zahteve demonstranata.

Pozdravio je i 1.262 policajca koji obezbeđuju večerašnji skup.

„Verujte mi, među njima je dostina onih koji bi večeras bili sa ove strane ograde. I biće ako nam zatreba“, dodao je Vujačić.

Na početku večerašnjeg skupa, čelnik Foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević kazao je kako novi protest predstavlja novu luču u mraku kojim je Crna Gora obuzeta.

“Budimo iskreni i priznajmo da smo ekstremisti. Jer ekstremno jako volimo jedinu domovinu – Crnu Goru. Jer ekstremno postojano stojimo na braniku njenog prava, slobode i časti, crnogorske istorije i njenih temeljnih vrednosti i ustavnog uređenja. Jer smo ekstremno jaka odbrana jedinstva njenih naroda, vera i građana i evropskih vrednosti koje baštine.

Jer ekstremno dobro odolevamo i odolevaćemo svakom pokušaju provokacije i radikalizacije kakvu priželjkuju Jole i njemu slični“, istkao je on.

Profesorica Jasmina Nikčević obratila se okupljenima na skupu i poručila je ovo što aktuelno živimo trenutak u kojem bi se morale zanemariti i nadilaziti sve razlike i različitosti i individualne težnje.

“Obraćam vam se večeras zajedno sa svim divnim govornicima kao majka dvoje mladih ljudi koji su među vama kao i na prethodnim skupovima i kao profesorica koja je godinama okružena mladim generacijama željnim znanja i progresivnih ideja i vidika i kao nestranačka ličnost.

Kao neko ko predaje na fakultetu, kao i mnoge moje kolege koji su večeras takođe sa vama, kao i na brojnim prethodnim okupljanjima. I baš zbog toga, svi bismo željeli da nas je još i više, da brojni uvaženi profesori i saradnici, studentkinje i studenti, čije sve različitosti, bilo da su nacionalnog, konfesionalnog, kulturološkog ili ideološkog opredijeljenja, poštujemo, da svi oni, kao akademski građani, slobodni intelektualci, kosmopoliti po definiciji obrazovanja i po načinu življenja, shvate da je ovo što aktuelno živimo trenutak u kojem bi se morale zanemariti i nadilaziti sve razlike i različitosti i individualne težnje”, kazala je ona.

Nikčević je istakla da “ovi vaši i naši glasovi večeras, kao ni na prethodnim niti na budućim skupovima, nijesu protesti nijedne partije, nijedne stranačke grupacije, nijednog pojedinca, nego je veliki momenat i važno odgovorno vreme koje ište jasan i čvrst stav i glasan univerzalni povik za odbranu i očuvanje ustavnog poretka i institucija države Crne Gore”.

Šef medijskog tima SDP-a, Mirko Stanić je poručio da su za modernu Crnu Goru u kojoj znamo i ko smo i čiji smo i kuda idemo.

“Znamo i mi i oni da rade sve ono protiv čega su se navodno borili. I zato i ne smiju pred lice građana, jer bi svi odreda završili u ružnoj političkoj istoriji. Pitaju nas što branimo na ulici, pa da i ja priznam da branim ono najvrednije što sam nasledio.

Crnogorsku kapu i medalju za hrabrost prađeda Mirka i partizansku spomenicu prađeda Radosava. Znaju i oni i mi što mi branimo i zato beže od izbora. Znaju da nas ima više koji smo za evropsku i građansku- nego za Vučićevu i Putinovu Crnu Goru”, istakao je on.

Ali znaju, dodao je, i da neće biti nimalo relaksirani, kad jednom i na njihova vrata pokuca ruka pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares