Šta su prebiotici?

Namirnice sa najboljim probiotičkim dejstvom

Iako se najčešće uzimaju kao suplemneti, postoje i niz probiotičkih namirnica koje bi trebalo da unesete u svoju ishranu kako biste pomogli svom organizmu u borbi protiv upala, ojačali imuni sistem i poboljšali varenje.

Namirnice sa najboljim probiotičkim dejstvom su fermentisane namirnice.

“Fermentisana hrana, koja može da sadrži probiotičke bakterije, važan je deo plana ishrane koja je pogodna za varenje, protiv upale“, kaže Dezire Nilsen, registrovana dijetetičarka i autorka knjige “Un-Junk Your Diet” i napominje da ne možete samo povremeno jesti probiotičku hranu i očekivati rezultate.

„Morate da fermentisanu hranu uključite u vašu svakodnevnu ishranu da bi vam pomogla da popravite zdravlje“, kaže Nilsen.

Jogurt, kefir i turšija

Prva asocijacija na pomen prirodnih probiotika jesu jogurt i kefir, koji sadrže brojne dobre bakterije. Ipak, treba izbegavati zaslađene jogurte, a ukoliko ste u mogućnosti, birajte domaće proizvode pre nego industrijske, jer imaju više sojeva bakterija u sebi što industrijski jogurti nemaju. Najbolji prirodni probiotik je domaće kiselo mleko od koze, ovce ili krave, odnosno domaći jogurt, ali fantastično dejstvo ima i mladi beli sir, kozje mleko, kozja surutka koja još čisti jetru i balansira krvnu sliku…

Prirodni probiotici sadržani su i u nekim drugim vrstama sireva, poput mocarele, čedara, gaude, s tim što pri kupovini obavezno treba proveriti da li na etiketi piše da sir sadrži aktivne kulture.

Visoko na listi najboljih prirodnih probiotika jeste i kiseli kupus, koji ima posebno mesto u našoj kulinarskoj tradiciji i jako je zdrav, ne samo kao probiotik već i sjajan izvor vitamina i minerala.

Takođe, domaća turšija pravljena samo sa soli i bez sirćeta je odličan probiotik, a tu se ističu kiseli krastavčići ili kornišoni. Tu je i kimči, trаdicionаlni korejski prilog nastao fermentаcijom povrća poput kupusa, krаstаvca ili rotkvice u začinjenom sosu.

Egzotični prirodni probiotici

Kombuha napitak je takođe na listi najboljih, kao prirodni lek s Dalekog istoka. Pravi se od crnog, belog ili zelenog čaja, koji fermentira najmanje sedam dana zahvaljujući šećeru i gljivičnoj kulturi. Možete ga napraviti ili kupiti u prodavnicama zdrave hrane, mada zbog specifičnog ukusa često odbija kupce.

Kad smo kod egzotične kuhinje, postoje još neki prirodni probiotici koji možda imaju manji značaj i slabije dejstvo od pomenutih, ali nije ih loše povremeno ubaciti na jelovnik. Među njima su, na primer, tempeh i nato (fermentisana soja), umeboši šljiva, medovina, zanatski kvas (domaće pivo), kiseli hleb od integralnog zrna…

Zanimljivo je i da se crna čokolada pominje u ovom kontekstu, jer podstiče rast zdravih crevnih bakterija. Studija objavljena u Međunarodnom časopisu za mikrobiologiju hrane otkrila je da kombinovanje čokolade sa probioticima povećava prednosti oba.

Šta su prebiotici?

Inače, pored namirnica koje sadrže prirodne probiotike, postoje i namirnice koje se nazivaju prebioticima.

Prebiotici su bogati vlaknima koja hrane zdrave bakterije u stomaku i to su beli i crni luk, praziluk, mahunarke poput pasulja, graška, leblebije i sočivo, orasi, komorač, pahuljice sa celim zrnom… Najbolje je konzumirati ih u kombinaciji sa voćem i povrćem, ali i fermentisanim namirnicama poput jogurta i kiselog kupusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT