Policija pronašla 829 migranata u Horgošu i Beogradu

Foto: Tanjug/AP Photo/Salvatore Cavalli

Ministri unutrašnjih poslova EU okupili su se danas na hitnom sastanku kako bi pokušali da ublaže napetost zbog ilegalne migracije, nakon što je sudbina migranata spašenih u Mediteranu izazvala tenzije između Pariza i Rima.

„Ne treba da radimo na krizi kada se kriza pojavi, potreban nam je jedinstven okvir zasnovan na zakonu EU“, izjavio je evropski komesar Margaritis Šhinas, pozivajući države članice da odobre nove zakone EU o migraciji, prenosi Rojters.

„Kao Evropljani moramo da se pozabavimo ovim pitanjem neregularne migracije“, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin, koji je pozvao na hitan sastanak nakon što je Italiju nazvao „sebičnom“, jer nije dozvolila brodu da pristane na obalu, i tada izjavio da Francuska više neće primiti oko 3 000 migranata koje je Pariz pre toga pristao da primi, a danas je izjavio da se stav neće promeniti ako Italija ne pristane da poradi na problemu i primi migrante.

Uoči sastanka, izvršna komisija EU postavila je akcioni plan od 20 tačaka, osmišljen za rešavanje rastućeg problema migracije u centralnom Mediteranu, a jedan od fokusa tog plana bio je jačanje saradnje sa zemljama trećeg sveta odakle je najveći broj migranata pobegao.

Preuzimanje odgovornosti za one koji ilegalno čamcima stižu do EU je dugo predmet spora između zemalja članica, a ovog meseca su se Pariz i Rim sukobili oko prihvatanja broda Oušn Viking koji je prevozio 234 migranta koje je Italija odbila, navodi Rojters.

Preko 90 000 migranata i izbeglica stiglo je u EU ove godine iz Severne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2021. godinu.

***

BONUS VIDEO: Građani Sombora uplašeni od migranata koji su se smestili na izletištu Šikara

Odgovori