Bosiljak

Bosiljak je, takođe, začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka. Prenosimo vam 15 lekovitih dejstava ovog prirodnog medikamenta.

Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektno u lečenju raznih upala i temperature. Skuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što su peckanje i grebanje u grlu i osetljivost na kašalj.

Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mešavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripa, astme i bronhitisa.

Mešavina otvara disajne puteve koje je blokirao sekret i pomaže obolelima da pravilno dišu.

Leči upaljeno grlo

Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

Doprinosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i generalno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih slabosti.

Protivstresno delovanje

Bosiljak je generalno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest, vitamini i antioksidansi koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

Leči usne infekcije

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku lečiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, kao i zadah.

Ublažava otok nakon uboda insekata

Namažite čajnu kašičicu paste od bosiljka na otok. Za kratko vreme otok će da splasne i smanjiće se bol i iritacija.

Održava zdravlje zuba

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Održava zdravlje očiju

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinak na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo nekoliko kapljica kapi s bosiljkom može da osveži umorne oči.

Štiti DNK

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanasa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

Smanjuje poriv za povraćanjem

Kako biste trenutno dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomešajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.

Pomaže u lečenju raka

Bosiljak steže vene koje dopremaju hranjive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u lečenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Antikancerogena svojstva bosiljka takođe sprečavaju rast oralnog karcinoma.

Leči poremećaje u radu pluća

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem može da se ublaži jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efikasni kod lečenja bolesti pluća.

Pomaže kod prestanka pušenja

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odloži žudnju za pušenjem cigareta, piše 24sata.hr.

NOVO,RAZGOVORNIK POMOĆU VIDEO ZAPISA

0:53

14 приказаПре 5 дана

Uvodni deo.

Ново

1:03

Нема приказаПре 19 сати

www.petarjovanovic.net.

Ново

1:09

Нема приказаПре 19 сати

www.petarjovanovic.net.

Ново

2:05

Нема приказаПре 19 сати

www.petarjovanovic.net.

Ново

Odgovori