Cveće u kući je preventiva za psihička stradanja

Rozetla (peralgonium graveolens)

цвет швалера, Pelargonium graveolensцвет швалера, Pelargonium graveolens

Muškatla
Pelargonium x hortorum

Резултат слика за muškatla

Резултат слика за muškatla

 

 

Ruzmarin Rosmarinus officinalis

 

Rosemary bush.jpg

Bosiljak Ocimum basilicum

 

Basil1105.JPG

Matičnjak Melissa officinalis

матичњак

Nana Mentha longifolia

 

Mentha longifolia

Cveće za psihička stradanja može se na relativno jednostavan način gajiti u kući.

Blagotvorno umirujuće dejstvo postiže se držanjem saksija sa navedenim biljkama u prostoriji gde se spava.

Navedene lekovite biljke mogu se nabaviti na svim većim zelenim pijacama,

GAJENJE BILJAKA JE BLAGOTVORNO

Da li i vi spadate među one žene koje jako vole biljke i koje se trude da nađu bilo koje zgodno mesto kako bi gajile neku biljčicu, bilo da se radi o biljkama na balkonima, terasama, na prozoru ili u bašti? Ako baš i nema zgodnog mesta, ma, naći ćete vi neko! Ukoliko se prepoznajete u ovom opisu, odlično za vas! Naime, pokazalo se da biljke imaju jako dobar uticaj na one koji se njima bave.

Ne govorimo samo o tome da možete da uzgajate lekovite biljke (korisno po zdravlje, a i mnoge su lepog izgleda i mirisa), ukrasne biljke koje će svim ukućanima ulepšati dom, začinsko bilje (lepo miriše, plus štedi kućni budžet), možda i neko povrće (paradajz uspeva i u saksiji – lepo izgleda, plus vas poštedi nekih troškova). To su sve moguće koristi od gajenja biljaka, plus vam biljke prečišćavaju vazduh (jeftinije su od bilo kog filtra i efikasnije od većine), a neke biljke svojim mirisom mogu da rasteraju komarce (recimo, lavanda).

Ni to nije sve. Pokazalo se da gajenje biljaka – bilo kojih biljaka – ima blagotvoran uticaj na ljudsku psihu. Gajenje biljaka pokazalo se posebno lekovitim kada se radi o osobama sklonim promenama raspoloženja, turobnim mislima i depresiji. To zapažanje nije čak ni naročito novo – još je američki psihijatar iz osamnaestog veka, Bendžamin Raš, primetio da njegovim pacijentima prija gajenje biljaka.

Staro zapažanje potvrđuju i novija istraživanja – pokazalo se da već i boravljenje u blizini zelenih površina poboljšava kvalitet života. Japanski naučnici smatraju da život u ulici u kojoj ima drveća ili u blizini parka ima dobre šanse da bude duži i zdraviji.

Zato, ukoliko ne živite u blizini zelenih površina i nemate vremena za boravak u prirodi, pokušajte da makar u sopstvenom domu stvorite oazu zelenila – postoje biljke koje ne zahtevaju puno nege, a pored toga, gajenje biljaka zahteva znatno manje novca i vremena nego obilazak lekara i lečenje od depresije ili lošeg raspoloženja

Odgovori