Holandija žestoko udara na Srbiju

Predstavnički dom Holandije usvojio rezoluciju: „Srbima uvedite vize, a ako ni to neće pomoći – imamo još jednu opciju“

Predstavnički dom Holandije usvojio rezoluciju: "Srbima uvedite vize, a ako ni to neće pomoći - imamo još jednu opciju" 1Foto: Bojan Cvejić

Predstavnički dom Holandije usvojio je rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju.

Predlog je podnet jer se, kako ističu, Srbija ne usklađuje sa viznom i spoljnom politikom Evropske unije. Predlog je imao podršku i vladajućih i opozicionih predstavnika u Predstavničkom domu Holandije, prenose strani mediji.

Zahtev su podneli predstavnici dve najveće stranke u vladajućoj koaliciji, Jeroen van Vajngarden iz Narodne partije za slobodu i demokratiju i Sjoerd Sjoerdsma iz Demokrata 66. Međutim, sam predlog je inicirao predstavnik opozicije.

Poslanik Jeroen van Vijngaarden pohvalio se na Tviteru da je njegov predlog dobio podršku donjeg doma holandskog parlamenta.

„Poslanički dom podržava naš predlog za stroži pristup Srbiji ako predsednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU može biti opcija. Nećemo oklevati da to iskoristimo“, rekao je Van Vajngarden.

Dan pre predlaganja rezolucije u parlamentu, državni sekretar za pravosuđe i bezbednost Erik van der Burg odgovarao je na poslanička pitanja o povećanoj migraciji kroz Srbiju.

On je rekao da vlada „deli zabrinutost evropskog komesara Ilve Johansson zbog povećanog protoka kroz Srbiju i vidi potrebu da se suprotstavi protoku migranata kroz Zapadni Balkan“, ali i da pozdravlja korake koje je Srbija preduzela u pogledu usklađivanja sa viznom politikom EU i nastaviće da prati razvoj situacije i vrši pritisak po potrebi.

U Holandiji, parlament ima mandat da daje smernice vladi za vođenje spoljne politike. Na primer, kada je Holandija blokirala otvaranje pregovora sa Albanijom, inicijativa je potekla iz parlamenta.

Rezolucija holandskog parlamenta poziva na suspenziju bezviznog režima za Srbiju putem mehanizma za hitno kočenje najkasnije do marta 2023. godine, kako se navodi „s obzirom na to da Srbija sve više podriva spoljnu politiku EU zbog dobrih odnosa sa Rusije i nepoštovanja sankcija EU, ali i zbog nedoslednosti viznog režima, zbog čega je veliki broj ilegalnih migranata iz Srbije ušao u EU 2022. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares