Milan St. Protić o Kosovu

St. Protić: Za Kosovo odgovorna dva zločesta derana iz Beograda i Prištine

VESTI 14. dec 202209:397 komentara

Istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić kaže da su za situaciju na Kosovu odgovorna “dva nedorasla, nezrela čoveka sa ogromnom vlašću i u Prištini i u Beogradu i narodi koji su nezreli i igraju se vatrom” aludirajući na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. “Albanci negiraju prava Srba, Srbi prava Albanaca, nema idealnog rešenja jer su same pozicije takve da podrazumevaju isključivost. Hoću da postavim jedno pitanje – kako bi Srbija reagovala kad bi sutra Albanci u Srbiji tražili zajednicu albanskih opština, na to pitanje treba da imamo odgovor, jer ono što tražimo za sebe, treba da budemo srpemni da damo i drugima”, navodi St. Protić.

Ističe da „iz te njihove neodgovorne igrarije može da proistekne ogromno zlo“.

POVEZANE VESTI

„Uzrok toga (situacije na Kosovu) su nesposobnost, infantilnost ta dva političara i na ravne časti dele odgovornost. Za mene nisu utisak ni barikade, ni izjave, ni Lajčak ni Eskobar. Glavni utisak mi je da naša deca na severu Kosova ne idu u školu, jer su im profesori na barikadama. Ta škola ionako nije bog zna šta, i tu i takvu školu deca ne mogu da pohađaju“, ocenjuje St. Protić u Novom danu na TV N1.

Komentarišući posetu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, koji dolaze iz Prištine u Beograd, on kaže da „ako uspeju da ubede ovu dvojicu zločestih derana u Prištini i Beogradu privremeno će se situacija trenutno zataškati, a posle će opet da eskalira“.

„Ni jednog ni drugog ne interesuje ni dobrobit Kosova ni Srbije, već da se sve vrti oko njih kao oko neke razmažene dece. Ova dvojica nisu sposobni da prihvate razumne predloge, rešenja. Sve nevaspitana deca. Kao što ne možete da izađete na kraj sa nevaspitanom decom, pripretite im u jednom trenutku, oni se smire, ali čim okrenete glavu, oni opet isto. Stalno traže skandale da bi se odrasli okrenuli ka njima“, ističe St. Protić.

Dodaje da „jedni jašu na albanskom nacionalizmu i zaluđuju tamošnji narod, a isto tako i ovi u Beogradu“.

„Sve je divno i krasno, Srbija nikad ništa nije pogrešila, ona je samo žrtva tih međunarodnih odnosa“, ukazuje on ironično.

Komentarišući novu verziju francusko-nemačkog predloga za Kosovo, kaže da je „ovo što je sad stiglo minimum minimuma“.

„To je minimum minimuma, zato što i jedna i druga strana neće da prihvate ništa suštinskije od toga, i onda su ovi u Evropi napravili dokument u kojem nema ništa, to je samo odlaganje do neke sledeće krize, jer su svesni da ni jedna ni druga strana ne žele rešenje. Albanci negiraju prava Srba, Srbi prava Albanaca, nema idealnog rešenja jer su same pozicije takve da podrazumevaju isključivost. Kako bi Srbija reagovala kad bi sutra Albanci u Srbiji tražili zajednicu albanskih opština. Na to pitanje treba da imamo odgovor, jer ono što tražimo za sebe, treba da budemo srpemni da damo i drugima“, poručuje.

Dodaje da je realno stanje stvari da Srbija i Kosovo u pregovorima nisu ravnopravni, jer je Srbija vodila rat na Kosovu i izgubila, taj rat se završio prinudnim povlačenjem srpske vojske i policije u Srbiju“.

„Činjenica je da je Srbija silom najvećeg vojnog saveza na svetu bila prinuđena da se sa Kosova povuče, i njena pozicija je od tada vrlo oštećena u tim pregovorima“, navodi St. Protić.

Rezolucija 1244 – naknadno legalizovanje bombardovanja Srbije

O Rezoluciji 1244 na koju se sve češće pozivaju srpski političari, govoreći da je se međunarodna zajednica ne pridržava, St. Protić ukazuje da ju je malo ko pročitao i da ona govori o primeni sporazuma iz Rambujea koji je Milošević odbio, pa je zbog toga došlo do bombardovanja Srbije.

„Pozivati se na dokument koji je donet pre 23 godine kada je situacija bila veoma drugačija iluzorno je. Ta rezolucija je doneta samo da se naknadno legalizuje bombardovanje Srbije, jer ona daje pravo Kforu da drži vlast na Kosovu, čime je legalizovao bombardovanje. Ne govorim ovo što se s tim slažem, već što je to realnost. Vodiit politiku negiranjem onoga što vam se ne sviđa neće nas nikuda odvesti“, kaže St. Protić.

On je nedavno izjavio da je Srbiji potreban staratelj, a sada na pitanje da li bi to mogla da bude Rusija kaže da bi mogla, samo bi to bilo loše i za Srbiju i za srpske interese.

„To bi značilo da će Srbija postati ogoljena autokratija sa ogromnom razlikom između bogatih i siromašnih, zloupotrebom vlasti. Naš narod je prilično neobrazovan i nesposoban da sam stvara svoja uverenja, već gleda u ove magične ekrane. Otuda je i potreba ovog režima i svakog autokratskog – da kontroliše sve medije“, ukazuje.

Na pitanje ko nam je saveznik i da li je to Amerika, St. Protić ocenjuje da srpske vlasti „vole one što zavrću ruke“.

„Amerikanci imaju takvih, Evropljani nemaju, oni su uvek u rukavicama, pogotovu otkad Britanija nije više u EU. I zato mi Evropljane nešto i ne uvažavamo, jer mi pristojnost doživljavamo kao slabost. Savezništvo treba da bude zasnovano na zajedničkim interesima i vrednostima, isto kao i prijateljstvo“, navodi.

Kaže i da se boji da ćemo za godinu dana pričati istu priču i o Kosovu i o Ukrajini, „bojim se da su i jedno i drugo pitanje daleko od rešenja“.

Odgovori