Rapsodija u plavom

Rapsodija u plavom: Transformacija stana na Zvezdari ostavlja bez daha

 Foto: Jovana Rakezić

Moderna kuhinja kakva se retko viđa kod nas.

Kada su arhitektica Milica Prlainović i njen dečko nasledili stan, dobro su se zamislili da li je moguće da se preuredi kako bi zadovoljio potrebe mladog para, obzirom na stanje u kom se nalazio.

Međutim, paru se ipak rodila vizija budućeg doma koju su uspeli da sprovedu u delo – izveli su neverovatnu transformaciju stana koja zaista ostavlja bez daha.

Oronulo izvorno stanje pretvorili su u rapsodiju u plavom. Stan je postao ispunjen svetlom i modernim dizajnerskim rešenjima.

Foto: Jovana Rakezić

„Srušili smo sve što je dozvoljeno da se sruši, zahvaljujući lepom raporedu i nosećim zidovima koji su po obodu stana dobili smo potpuno otvoren prostor od 50-ak metara kvadratnih sa terasom“, govori za Zadovoljna.rs Milica Prlainović.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Jednu terasu su odlučili da „uvuku“ u stan, jer su znali da žele da imaju veliku kuhinju i veliki prozor, pa je onda to bila najbolja opcija.

„Od početka smo znali da je prostor ove veličine sa jednom spavaćom sobom i velikom kuhinjom malo komplikovaniji poduhvat, ukoliko se odlučimo da soba bude zatvorena zidovima i sa klasičnim vratima. Imali smo mogućnost da se igramo i da ga u potpunosti prilagodimo našim potrebama i željama“, kaže Milica.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Odlučili su da spavaći blok postave u „staklenu kocku“ koju mogu da zatvore kako vratima, tako i debelom zavesom – i da se dobije u potpunosti privatnost.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

U stanu je ipak najlepša kuhinja hrabre plave nijanse, koja izgleda baš kao iz magazina.

„Volimo da nam prijatelji i porodica dolaze pa je velika kuhinja bila najbolje rešenje. Odlučili smo se za sto koji je viši od standardnog, zapravo je jedna vrsta barskog stola sa visokim stolicama, oko koga je prijatno kako sedeti, tako i stajati, što se u najvećem broju slučajeva dešava – jer je veći broj ljudi nego broj stolica“, kroz osmeh govori arhitektica.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Kuhinja je dovoljno prostrana da su uspeli da izbegnu viseće elemente. Postavili su samo jednu konzolnu policu koja dodatno vizuelno izdužuje prostor i usmerava pogled ka prelepom prozoru.

„Od proleća do kasne jeseni smo u potpunosti ušuškani drvetom koje je ispred zgrade tako da je privatnost zagarantovana. Radna površina je najbolja od svega jer je dovoljna da nekoliko ljudi radi u njoj bez guranja, ujedno je povezana i sa dnevnom zonom pa se sve vreme u celom stanu ljudi čuju i vide, i osećate se da su svi usmereni jedni na druge i uključeni u razgovor“, predočava Milica.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Ovakav koncept nije redak u inostranstvu, kaže nam dizajnerka, ali se ljudi kod nas često brinu da li to znači da stan mora da bude uredan sve vreme. Problem je što nemate mesto gde možete da „sakrijete nered“, sve je vidljivo, i to jeste istina, priznaje Milica.

„Ovakav stan ne preporučujem ljudima koji ne vode računa o prostoru u kom borave, koji stan sređuju jednom nedeljno i ne vole da nameštaju krevet kada se ujutru probude jer ti ljudi ovde neće biti srećni“, kroz šalu zaključuje arhitektica.

***

BONUS VIDEO: Aleksandrino kupatilo kao iz bajke

Odgovori