Ruske odbrambene linije

Rusi na granici sa Ukrajinom grade „Veliku Abatisovu liniju“: Prave je po Putinovim uputstvima, o kakvoj se liniji radi?

Rusi na granici sa Ukrajinom grade "Veliku Abatisovu liniju": Prave je po Putinovim uputstvima, o kakvoj se liniji radi? 1Foto: EPA-EFE/STR

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je na svom Telegram kanalu objavio fotografije na kojima se vidi takozvana ‘Urezana linija’ ili Velika Abatisova linija koju Rusi grade na granici sa Ukrajinom.

Zajedno sa Vladimirom Bazarovim (zamenik guvernera Belgorodske oblasti) i predstavnicima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, u okviru nedeljnog obilaska, pregledali smo tok izgradnje Belgorodske linije sečenja. Radovi se odvijaju prema ranije odobrenoj dinamici“, napisao je Gladkov, prenosi Ukrajinska pravda.

Podsetimo, Gladkov je 22. novembra izvestio da se u Belgorodskoj oblasti Rusije gradi odbrambena linija „preseka“ i da se Rusi spremaju za „napad“ iz Ukrajine. Govorim o formiranju belgorodske linije „preseka“, naglasio je Gladkov.

Krajem novembra Gladkov je već objavio informaciju o izgradnji linije preseka ka Ukrajini i priložio fotografije koje se razlikuju od najsvežijih po tome što je u međuvremenu blato u rovovima u Belgorodu zatrpano snegom.

Na pitanje ruskih novinara da li se može očekivati skori napad Ukrajine na Belgorodsku oblast, guverner Gladkov je tada odgovorio da ne želi dalje da dramatizuje situaciju, ali da svakako treba biti spreman na različite scenarije, od optimističnih do pesimističkih.

Belgorodska oblast je u više navrata bila meta ukrajinskih raketnih napada, a zabeleženo je i nekoliko žrtava, što predstavlja plodno tle za podsticanje ruskih strahova.

Nedavno je Konstantin Mogilevski, direktor Ruskog fonda za istoriju otadžbine, organizovao sverusku naučnu konferenciju o Belgorodskoj odbrambenoj liniji u Belgorodu i istakao veliku pomoć ruskog predsednika u proučavanju ovog projekta.

„Imamo instrukciju predsednika Vladimira Putina da proučimo, promovišemo i uvedemo belgorodsku „Zasečnu čertu“ i druge ruske odbrambene linije i u turističku industriju, u cilju razvoja intelektualnog istorijskog turizma“, rekao je Mogilevski, a prenosi Tass agencija.

Inače, ‘Urezana linija’ ili Velika Abatisova linija bila je sistem istorijskih utvrđenja i odbrambenih objekata na južnim i istočnim granicama ruskih teritorija u 16. i 17. veku.

Belgorodska odbrambena linija je prvobitno služila za zaštitu Rusa od krimskih napada i pljački, a izgrađena je po naređenju Velikog moskovskog kneza, kasnije Ruskog carstva, tokom rusko-krimskih ratova.

U jednom istorijskom periodu, Belgorodska odbrambena linija bila je duga više od 800 kilometara i stoga istorijski analogna Kineskom zidu ili rimskom limesu, podseća Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares