Vaginalne gljivice

Vaginalne infekcije

Evo kako da se rešite vaginalnih gljivica!

Autor: Women’s Life

Vaginalna gljivična infekcija veoma je uporan zdravstveni problem koji pogađa velik broj žena i njihovih partnera, a javlja se kao posledica pijenja antibiotika, nošenja mokrih kupaćih kostima, pa čak i zbog korišćenja agresivnih sredstava za intimnu negu. Takođe, može se preneti i seksualnim putem.

TANGA GAĆE

 

Najčešći uzročnik infekcije je kandida, tip gljivice koji izaziva infekcije kože, noktiju i polnih organa, upalu urinarnog traktA, ali i probleme s probavom i umor. Simptomi vaginalne gljvične infekcije su svrab, neprijatan osećaj, gust i obilan beli iscedak, crvena koža sluznice i oticanje. Ova infekcija pogađa preko 75 odsto žena tokom života, ali i njihove partnere.
ŠTA POGODUJE RAZVOJU GLJIVICA?
-Uzimanje antibiotika koji narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija, a samim tim i pH sluznice
-Ishrana bogata ugljenim hidratima kojima se gljivice hrane
-Konzumacija većih količina alkohola, koje se u procesu varenja pretvaraju u šećer i hrane gljivice
-Stresan život i nedovoljna količina sna
-Nošenje mokrog kupaćeg kostima, jer se gljivice u vlažnom okruženju brže razmnožavaju
-Nepravilna ishrana
-Uzimanje previše kisele hrane (poput turšije ili preterana upotreba sirćeta)
-Nošenje preuske odeće (pantalona ili tangi u kojima telo “ne diše”)
-Svakodnevno korišćenje dnevnih uložaka i korišćenje tampona
-Trudnoća
-Dijabetes
-Pranje gaćica na temperaturi nižoj od 60 stepeni Celzijusa
NAJBOLJI PRIRODNI LEKOVI
Dve do tri infekcije gljivicama godišnje nisu razlog za veliku brigu. Međutim, ako se one javljaju češće, tada prirodni lekovi nisu dovoljna pomoć. Kako prenosi portal 24sata, neophodan je pregled lekara koji će utvrditi razlog slabog imuniteta i propisati adekvatnu terapiju. Takođe, važno je da se oba partnera leče, kako ne bi upali u “začarani krug” prenošenja jedno drugom.
Beli luk deluje kao prirodni lek protiv gljivica i bakterija zbog sumpornih glikozida, vitamina i ulja. Beli luk može se staviti direktno u vaginu, tako da se češanj oguli, umota u čistu gazu u oblik tampona, a zazim umetne u vaginu. Pripazite da deo gaze ostane napolju, tako da je kasnije možete lakše izvući. Dođe li do osećaja intenzivnog peckanja, izvadite beli luk. Terapija bi trebalo da se sprovodi sve do prestanka simptoma.
Jogurt i razni probiotski napici saveznici su dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Pri pojavi gljivica, pijte oko pola litre jogurta na dan. On može umanjiti svrab i crvenilo nanesete li ga direktno na kandidom zahvaćenu sluznicu. Ostavite desetak minuta i potom isperite vodom.
Eterično ulje kantariona i čajevca može suzbiti gljivice, ali pritom treba paziti na kvalitet i odnos ulja kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Nekoliko kapi specijalizovanih ulja možete nakapati na tampon i umetnuti u vaginu. Još jednostavnije rešenje su biljne vaginalete koje se kupuju u apotekama.
Soda bikarbona pospešiće alkalno stanje organizma, okruženje u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete napraviti rastvor od dve litre vode pokuvane s dve supene kašike sode bikarborne i svakodnevno ispirati vaginu tokom mesec dana, osim za vreme menstruacije.
Čisto prirodno kantarionovo ulje vrlo je uspešno u dugoročnom lečenju gljivica. Stavite malu količinu ulja na tanjirić, i malo namočite tanki tampon, ali nemojte da ga skroz natopite. Menjajte tampon i ponavljajte sve dok simptomi ne nestanu. Ipak, budite oprezni kad idete na sunce, da vam ne bi izašle fleke po koži.

Melemi protiv gljivičnih oboljenja Javorke i Petra

Saveti da spravite bezbedne kupke od lekovitog bilja koje vas oslobađaju od gljivica  na polnim organima.

Kupke su namenjene i muškarcima. www.javorkaipetar.com 0112418228 i 0695497340

 

Odgovori