Penzioni sistem u Nemačkoj pred krahom ?

Foto: Shutterstock, PIO.rs

Godinama je u mom komšiluku, u Mirijevu, ordinirao neki kostolomac. Jednom prilikom pred vratima gužva, sve neki stariji svet, a lokalni mangup im dobacuje „Šta ste se skupili ko da ste došli po ček od penzije“.

Tada nisam mogao ni da sanjam da će srpskim penzijama stvarno da se bavi „kostolomac“.

Elem, penzioni sistem sve je češća tema u medijima. Ljudi su se naročito zainteresovali (čitaj zabrinuli) kada su nemački mediji izvestili o prenapregnutosti nemačkog penzionog sistema. Taj naslednik Bizmarkovog sistema međugeneracijske solidarnosti je pred kolapsom.

Predsednik Saveza nemačkih udruženja poslodavaca Rajner Dulger je čak izneo i jedno dramatično upozorenje da takav model isplaćivanja penzija neće moći da funkcioniše u narednih pet godina.

Što bismo se mi sekirali oko penzionih nedaća u tamo nekom „zapadnom raju“?

Možda zato što i naš penzioni sistem funkcioniše slično kao onaj u Nemačkoj. Dok radiš uplaćuješ u penzioni fond, ali se taj novac ne oplodi i ne umnožava i ne čeka na nekom računu onoga ko u njega uplaćuje, već se odmah isplaćuje penzionerima. Dakle, penzioni fond funkcioniše po principu protočnog bojlera – radnici uplate, penzionerima se isplati. Čak ni to više nije dovoljno da pokrije sve penzije već država mora da dotira penzioni fond iz budžeta. Trend depopulacije i bele kuge počeo je da uzima svoj danak – manje radno aktivnih, onih koji mogu da izdržavaju penzionere kojih je sada više zahvaljujući napretku medicine i uslovima života koji su doveli do produženja životnog veka.

I dok Nemci razbijaju glavu kako da reše „kvadraturu kruga“ u Srbiji smo rešili da se malo zabavimo i na čelo PIO fonda postavimo – fizioterapeuta.

Nije bez značaja što će se takav profil baviti penzionerima. Taj može da pripomogne u oporavku, izmasira ostarela pleća, namesti kuk, sanira bolno rame… Još ako je završio kurseve iz kiropraktike eto redova za krckanje leđa ispred PIO fonda, eto olakšanja tegoba u trećem dobu.

Kažu da je fizioterapeut završio neku večernju školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Ako li ima imalo preduzetničkog duha i bude li angažovao agilne saradnike i ako komercijalizuju ovu terapeutsku ponudu za mlađe građanstvo eto načina da se i penzioni fond dodatno dopuni.

Nije taj mladi čovek ništa kriv što su ga politički šefovi stavili u veće cipele nego što mu pasuju. Ti SNS komedijaši su na čelu najvećeg i najvažnijeg javnog preduzeća EPS godinama tolerisali vlasnika pečenjare, tolike šofere su postavili na visoke funkcije, a jedan keramičar godinama ordinira u vrhu ministarstava sile. Zato, kažu upućeni, u ministarstvima odbrane i policije, a bogme ni u zgradi BIA, ni zemljotres ne može da odlepi pločice.

BONUS VIDEO: Ministar finansija uverava – PIO fond ima novca

Odgovori