Tramp

U FOKUSU

Završni izveštaj Istražnog odbora: višeslojna zavera Trampa

Oko godinu i po dana, posebni odbor američkog Kongresa istraživao je napad na Kapitol i to kakvu ulogu je pritom imao bivši predsednik Donald Tramp. Sada je predstavljan završni izveštaj na više od 800 stranica.

    

U Vašingtonu je predstavljen završni izveštaj Istražnog odbora Kongresa o napadu na KapitolU Vašingtonu je predstavljen završni izveštaj Istražnog odbora Kongresa o napadu na Kapitol

Odbor za istragu napada na Kapitol predstavio je završni izveštaj na 845 stranica. On obuhvata sva saznanja do kojih se došlo vezano za dešavanja 6. januara 2021. godine. Time je stavljena tačka na oko godinu i po dana dugu istragu. Ne očekuju se nova otkrića o pozadinu napada na Kapitol ili ulozi bivšeg predsednika Trampa.

Glavna optužba protiv Trampa je ta da je bio umešan u kriminalnu „višeslojnu zaveru“, s ciljem poništavanja rezultata predsedničkih izbora održanih 2020. Pored toga, kako se navodi, on nije sprečio svoje pristalice da upadnu u sedište Kongresa.

Na svom poslednjem sastanku u ponedeljak, članovi Odbora – sedam demokratskih i dva republikanska kongresmena – preporučili su da bivši predsednik Tramp bude krivično gonjen. Oni, između ostalog, optužuju Trampa za podsticanje i pomaganje , pobune, kao i za ometanje zvaničnog procesa. Još uvek nije jasno da li će Ministarstvo pravde SAD slediti tu preporuku.

Svedokinja optužuje Trampa za zastrašivanje

Paralelno s konačnim izveštajem, Istražni odbor je objavio i transkripte razgovora sa svedocima, video-snimke i druge dokazne materijale. Iz njih proizilazi da bivša službenica Bele kuće Kesidi Hačinson optužuje bliske saradnike Donalda Trampa da su na nju izvršili pritisak u vezi svedočenja pred istražnim odborom.

Vašington 6. januara 2021.Vašington 6. januara 2021.

Veliko iznenađenje je bilo kada se Hačinson, koja je bila pomoćnica bivšeg šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza, tokom leta pojavila kao svedokinja pred Istražnim odborom. S obzirom na to da je ona delimično svedočila iza zatvorenih vrata, tek sada se saznalo za optužbu da je Trampov tim pokušao da utiče na nju.

„Što manje možete da se setite, to bolje“

Kako tvrdi, Trampovo okruženje joj je nudilo posao i finansijsku podršku – pa i za visoke sudske troškove. Zauzvrat se od nje tražilo da umanji svoju ulogu u Beloj kući i da ostane lojalna. Pored toga, njen advokat Stefan Pasantino, koji je u Beloj kući za vreme Trampa bio savetnik za etička pitanja, savetovao joj je da pred Odborom bude uzdržana. „Što manje možete da se setite, to bolje“, rekao joj je Pasantino.

Hačinson je takođe rekla da je Tramp bio svestan da bi moglo da dođe do nasilja prilikom napada na Kapitol. Prema njenim tvrdnjama, Tramp se u svojoj limuzini sukobio s telohraniteljima iz tajne službe kada je pokušao da zgrabi volan kako bi se dovezao do Kapitola. Tramp je te optužbe odbacio i javno vređao Kesidi Hačinson.

br (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

Former President Donald Trump announces he is running for president for the third time as he pauses while speaking at Mar-a-Lago in Palm Beach, Fla., Tuesday, Nov. 15, 2022. (AP Photo/Andrew Harnik)

Istražni odbor Kongresa za podizanje optužnice protiv Trampa 20.12.2022

Istražni odbor Kongresa preporučio je podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog juriša na Kapitol. Da li će optužnica zaista biti podignuta? To je još uvek neizvesno.

The U.S. Capitol is seen behind a vigil honoring Iranians allegedly killed by their government during a rally in support of the ongoing protests in Iran at the National Mall on Saturday, Dec. 17, 2022, in Washington. (AP Photo/Nathan Howard)

Solidarnost sa protestnim pokretom u Iranu 21.12.2022

Vlade i delovi stanovništva na Zapadu podržavaju protestni pokret u Iranu. Ta solidarnost je važna, ali stručnjaci smatraju da je njen efekat ograničen. Vlade bi mogle da učine i više.

20.12.2022 In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, left, speaks to soldiers at the site of the heaviest battles with the Russian invaders in Bakhmut, Ukraine, Tuesday, Dec. 20, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zelenski u Vašingtonu, „Patriot“ u Ukrajini 21.12.2022

Ukrajinski predsednik Zelenski stiže u Vašington. Planiran je susret s američkim predsednikom Bajdenom i govor u Kongresu. Očekuje se i da će biti obelodanjena odluka o isporuci raketnog sistema „Patriot“.

Odgovori