Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru: Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet prvi put predvodio misu

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka

Katolički Božić, proslava

Foto: Tanjug/AP

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić, praznik Hristovog rođenja.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu. U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici. U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

VESTI

  • 0:39

Urušila se porodična kuća na Voždovcu: Devojke koje su tu živele izašle samo 10 minuta pre nezgode

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

VESTI

  • 31:42

Ministarka Jelena Begović o značaju nauke i kako je približiti stanovništvu

Božićno slavlje kod Rimokatolika traje nekoliko dana, od 25. decembra pa sve do praznika Sveta tri kralja 6. januara.

“Mir nam je potreban, zato su i anđeli na rođenju Isusa samo o miru pevali”

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet večeras je prvi put predvodio misu polnoćku na Badnje veče u Katedrali uznesenja blažene device Marije, kada je između ostalog, pored značaja Božića, dana rođenja Hristovog, podsetio i na značaj mira.

Nemet je poručio da mi proslavljamo Božić u miru, a da puno naroda u svetu, ovaj praznik zajediništva i veselja, dočekuju u nesigurnosti i ratu. Svečanu misu uoči Božića nadbiskup Nemet služio je u prisustvu novog apostolskog nuncija Svete stolice, nadbiskupa Santa Ganđemija, vikarnog epsikopa patrijarha srpskog Porfirija i župnika Mihaela Sokola. Uz brojne vernike, ne samo iz Srbije, na polnoćki su bili i predstavnici institucija Srbije i drugih verskih zajednica.

Ladislav Nemet, koji je početkom decembra zamenio beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, koji je je u Beogradu proveo dve decenije, podsetio je na značaj Božića, rođenja isusa Hrista, spasitelja, istine, ljubavi, zajedništva i mira. “Anđeli su na rođenju sina božjeg pevali o miru”, ne o otpustu poreza ili crkvenoj restituciji, podsetio je nadbiskup i naglasio da bi upravo zato svi sebi trebalo da postavimo pitanje da li svojim rečima, mislima i delima širimo mir ili dovodimo do podela, mržnje i na kraju, rata. Kao sramotu ocenio je to što danas dva hrišćanska naroda nisu u stanju da zaustave rat ni na ovaj veliki dan, prenosi Tanjug.

Na kraju svete miste, nadbiskup Nemet rekao je da je prvi put za Božić u Beogradu i ”da još ne zna sve kao kod kuće”. “Kod mene u Bačkoj i Banatu idemo nakon mise odmah kući, gde popijemo nešto da nas otrezni i ojača, pa pojedemo dobru stvar poput sarme”, dodao je Nemet i poželeo svima ugodan i mirom ispunjen Božić. Poručio je vernicima da poklone dele još jednom, ako su ih već podelil. Velečasni Sokol pozvao je sve vernike da se sutra priključe misama u svojim župama, koje će se odvijati po nedeljnom rasporedu i podsetio je da će nadbiskup beogradski misu služiti u Crkvi Krista kralja u Krunskoj ulici od 10 sati. Nadbiskup je podsetio i na delove Božićne poslanice u kojoj je naglasio da u ovom svetu „krhke“ ljubavi posebnu pažnju treba da obratimo na božansku ljubav i iz nje učimo kako je moguće vredno paziti, poštovati i voleti jedni druge i težiti mirnom suživotu.

Podsetio je da je naše društvo danas puno laži i prevara „čega je izvor strah“, dodajući da se laži šire svim kanalima, pa društvenim mrežama i pokušavajući da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim. Zato, kako je rekao, svi treba da kažemo “ne” lažima koje truju naše živote.

Papa Franja večeras je služio misu u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu kada je rekao vernicima da pohlepa i glad za još više moći navodi neke da “konzumiraju svoje susede”, praveći aluziju na rat u Ukrajini i druge konflikte u svetu.

Papa Franja je upozorio na pohlepu i konzumerizam u raznim oblicima i pozvao vernike na povratak izvornim vrednostima slavljenja Božića i solidarnost sa žrtvama rata i siromašnima.

(Telegraf.rs)

Odgovori