Sputnik o našem patrijarhu

Tri skandalozna uslova Prištine za ulazak patrijarha Porfirija na Kosovo

Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Tzv. Vlada Kosova poslala je juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena, pokazuje mejl do kog je došao Kosovo onlajn.
Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i “kriminalne strukture na severu“.
“U vezi sa zahtevom za posetu Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Republici Kosovo, najavljenu za 26-28. decembar 2022. godine, obaveštavamo da je Vlada Republike Kosovo svesna da su članovi Srpske pravoslavne crkve poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu Republike Kosovo već više od 16 dana. Shodno tome, sveštenik hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici kod Beograda, gospodin Predrag Popović, pre nekoliko dana je javno priznao da je ulaskom u Republiku Kosovo posetio demonstrante na barikadama u Leposaviću, ilegalno alternativnim putevima kako bi – kako je naveo – izbegao patrole KFOR-a”, stoji u pismu Prištine.
Dalje navode da Tzv Vlada Kosova prati izveštaje o otmici šest kosovskih državljana srpske nacionalnosti od strane bezbednosnih agenata Srbije, nedavno, na severu Republike Kosovo.
Shodno navedenom, tzv. Vlada Kosova očekuje od Srpske pravoslavne crkve da osudi ovakva dela, kao preduslov za odobrenje zahteva za posetu – stoji u dopisu prištinskog oficira za vezu.
Patrijarh Porfirije stiže u Pećku patrijaršiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022

SRBIJA

Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju

Odgovori