Čista voda je ključ zaštite mozga

Južna Koreja potvrdila prvi slučaj zaražavanja parazitom „koji jede mozak“

U Južnoj Koreji otkriven je prvi slučaj infekcije parazitom koji jede mozak. Ovo je objavila Korejske agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), a prenosi ruski portal vesti.ru.

„Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti prvi put potvrdila da je otkriveno da je amebom Naegleria Fovleri bio zaražen preminuli pacijent sa cerebralnim meningitisom“, navodi se u saopštenju.

Precizirali su da se preminuli pacijent nedavno vratio u Južnu Koreju iz inostranstva. Na Tajlandu je proveo četiri meseca, a kući je stigao 21. decembra. Razvio je simptome kao što su glavobolja, groznica, povraćanje i poremećaj govora.

Kako prenosi ruski portal, Korejska agencija za kontrolu i prevenciju namerava da otkrije tačan put infekcioje pacijenta.

Poznato je da je glavni način infekcije kontakt sa kontaminiranom vodom. Parazit ulazi u ljudsko telo kroz nos i migrira u mozak. Može izazvati primarni amebni meningoencefalititis, infekciju mozga.

Vesti.ru prenose i da se u međuvremenu oglasilo rusko ministarstvo saopštivši da u Rusiji nije bilo slučajeva zaraze amebom Naegleria Fovleri.

„Ova bolest je prilično retka, ne prenosi se sa čoveka na čoveka“, izjavio je Aleksandar Semjonov rukovodilac Jekaterinburškog istraživačkog instituta za virusne infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares