Zašto novac izaziva stres?

Zašto novac izaziva stres? Naučite kako da razvijete bolje finansijske navike

Bez obzira na vašu finansijsku situaciju, novac i mentalno zdravlje usko su povezani. Stručnjaci objašnjavaju zašto je ta veza tako jaka i predlažu načine na koje možete bolje trošiti, bez stresa.

Novac je glavni izvor stresa među Amerikancima, prema najnovijem izveštaju Američkog psihološkog društva. Ovaj pritisak uzima danak našem kolektivnom mentalnom zdravlju, piše N1 info.

Druga anketa sprovedena u julu pokazala je da se skoro 90 odsto Amerikanaca oseća zabrinuto zbog svojih finansija i sve većih troškova života, prenosi TheHealthi. Situacija je slična i u ostatku sveta, a ovaj problem dodatno raste sa inflacijom i finansijskom krizom.

Novac može imati takvu moć nad mentalnim zdravljem jer igra veliku ulogu u tome kako se snalazimo u današnjem svetu. Naše finansijske percepcije i iskustva blisko se preklapaju s našim osećajem vlastite vrednosti, samopouzdanja i osobne moći, objašnjava Jonathan D. Friedman, klinički psiholog s Baker Street Behavioral Health instituta.

Zato je „finansijska teskoba mešavina materijalnih i psiholoških briga“, kaže, koja se može bazirati i na konkretnim i na percipiranim stvarnostima. To znači da bes zbog novca može proizaći iz niza i kombinacija situacija, od stvarnog nedostatka sredstava za plaćanje računa do društvenih pritisaka i obveza.

Kako izgraditi bolje novčane navike

Budite svesni svojih osećaja

Pre nego što odete u prodavnicu ili otvorite aplikaciju za kupovinu, sačekajte, pozovite psihologe „Šta osećate? Da li ste uznemireni, gladni, ljuti, usamljeni, umorni? Prepoznavanje da pokušavate da se oraspoložite impulsivnom kupovinom pomaže vam da promenite svoje ponašanje.”

Pronađite druge načine da postignete osećaj nagrade

U početku će biti teško rešiti se navike impulsivne kupovine. Ali, psiholozi preporučuju da nakon što shvatite da kupujete kako biste prikrili loše raspoloženje ili emocije, razmislite o primanju zadovoljstva iz drugog izvora. Razgovor s prijateljem, pohađanje časa, vežbanje, vođenje dnevnika, čišćenje kuće – šta god mislite da će vas razveseliti i osloboditi želje za kupovinom.

Počastite se povremeno

Baš kao i kod modnih dijeta, potpuno uzdržavanje od vaših zadovoljstava nije održivo – a pokušaj da se opravda svaki potrošen peni može stvoriti još više anksioznosti. Dakle, dok radite na svojim navikama potrošnje, ostavite malo prostora za povremeno uživanje. Samo budite sigurni da trošite sa namerom i na način koji je u skladu sa vašim vrednostima.

Važno je razumeti svoju finansijsku situaciju

Izbegavanje suočavanja sa finansijskim problemima obično vas drži zaglavljenima u ciklusu zabrinutosti za novac. Zato stručnjaci kažu da je važno da pošteno pogledate svoje finansije i navike potrošnje kako biste imali trajni mir. Počnite da učite o različitim aspektima novca koje ne razumete, kaže psiholog. Kada postanete nezavisni i sigurni u upravljanje novcem, takođe ćete steći osećaj kontrole koji smanjuje stres, tako da ćete biti otporniji ako se nešto neočekivano desi finansijski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares