Bajden u nevolji ?

Imenovan specijalni tužilac za istragu o poverljivim dokumentima pronađenim u kući Bajdena

Državni tužilac Merik Garland imenovao je danas specijalnog tužioca koji će preuzeti istragu o poverljivim dokumentima pronađenim u kući i bivšoj privatnoj kancelariji predsednika Džoa Bajdena.

Specijalni tužilac je Robert Hur, koga je bivši predsednik Donald Tramp predložio 2017. godine i tu funkciju je obavljao do ostavke 2021, a nedavno je radio u privatnoj praksi u Vašingtonu, prenosi CNN.

„Čvrsto verujem da normalni procesi ovog odeljenja sa integritetom mogu da se nose sa svim istragama, ali prema propisima vanredne okolnosti sada zahtevaju imenovanje specijalnog tužioca za ovo pitanje“, rekao je Garland.

Ovo imenovanje, dodao je, potvrđuje posvećenost odeljenja nezavisnosti i odgovornosti, a posebno osetljivim pitanjima i donošenju odluka neosporno vođenih samo činjenicama i zakonom.

Garland je istakao da će Hur dobiti „sve resurse koji su mu potrebni za obavljanje svog posla“

Današnje imenovanje je važan trenutak za Bajdena i označava jedinstven trenutak u američkoj istoriji, jer specijalni tužioci u isto vreme istražuju aktuelnog predsednika i njegovog prethodnika.

Istraga specijalnog tužioca, zajedno sa agresivnim novim Predstavničkim domom predvođenim republikancima, znači da bi Bajden mogao biti u defanzivi naredne dve godine.

Imenovanje dolazi nekoliko sati nakon što je kancelarija advokata Bele kuće u saopštenju navela da su Bajdenovi pomoćnici pronašli dokumente sa poverljivim oznakama na dve lokacije u njegovoj kući u Vilmingtonu.

Dokumenti su se nalazili u skladištu u Bajdenovoj garaži i u susednoj prostoriji, navodi se u saopštenju.

Bajden je danas potvrdio da su pronađena dokumenta, ali je rekao da su se nalazila u „zaključanoj garaži“ i da u potpunosti sarađuje sa Ministarstvom pravde.

„Nije kao da su dokumenti bili na ulici“, kazao je Bajden kada su ga novinari pitali zašto je čuvao poverljivi materijal pored sportskog automobila.

Današnje saopštenje specijalnog tužioca značajno eskalira postojeću istragu, koja je počela kao preliminarna revizija koju je vodio tužilac u Čikagu.

To takođe povećava potencijalnu pravnu izloženost Bajdena i njegovih pomoćnika i advokata koji su se bavili osetljivim vladinim materijalima u vreme kada je on bio potpredsednik države.

Imenovanjem specijalnog tužioca Garland se izuzeo iz politički osetljivog slučaja, iako će i dalje imati konačnu reč o tome da li će se podići bilo kakva optužba. Kada ta odluka bude doneta, bez obzira kakva će biti, sigurno će postati glavna tema u predsedničkoj trci naredne godine.

Razvoj gogađaja dodatno stavlja Ministarstvo pravde i FBI tamo gde ne žele da budu, i to treći predsednički izborni ciklus zaredom.

Od 2015. godine FBI je skoro neprestano istraživao predsednike i glavne kandidate: mejlove Hilari Klinton, Trampove veze sa Rusijom, njegove napore da poništi izbore 2020. i gomilanje poverljivih materijala, a sada i Bajdenovo rukovanje poverljivim dokumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares