Crna Gora u blokadi

Abazović s Fajon: Deblokada Ustavnog suda Crne Gore najkasnije početkom februara

REGION 15. jan 202319:09
Izvor: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Skupština Crne Gore trebalo bi da o sudijama blokiranog Ustavnog suda glasa najkasnije početkom februara, najavio je danas novinarima u Podgorici Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu, posle sastanka s ministarkom inostranih poslova Slovenije, Tanjom Fajon.

PROČITAJTE JOŠ:

Fajon je u Crnu Goru doputovala u ime Evropske unije (EU), a Abazović preneo da na sastanku nije čuo „da imamo negativne vesti“ – da je moguć prekid pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

Fajon je u Podgorici bila po drugi put za dvadesetak dana, a danas se sastala i s drugim državnim zvaničnicima.

Prethodni put je, po nalogu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozepa Borela, 21. decembra došla s ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Fajon je tada upozorila da bi EU početkom ove godine mogla razmatrati zaustavljanje pregovora ako Crna Gora ne uspostavi funkcionalne institucije.

Ona je uoči današnje posete saopštila da je uspostavljanje punog sastava Ustavnog suda „prvi korak“ koji Crna Gora „treba da napravi da bi se vratila na evropski put“.

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od septembra prošle godine, jer nema kvorum za odlučivanje. Parlamentarne partije nemaju dogovor oko izbora sudija i do sada je propalo pet konkursa za sudije tog suda.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore raspisao je 25. decembra prošle godine novi, šesti javni konkurs za izbor četvoro od sedam sudija tog suda. Na konkurs se prijavilo 27 pravnika.

Abazović je danas novinarima kazao da su teme razgovora sa Fajon bile „rasplet političkih prilika“ i Ustavni sud.

„Isporučili smo što se od nas tražilo… Imamo 27 prijava (kandidata)za Ustavni sud i verujem da će parlament završiti tu proceduru. Očekivanja svih su da krajem januara ili eventualno početkom februara imamo sednicu (Skupštine) na kojoj će se glasati o sudijama. Fokus čini mi se i naših partnera iz EU, fokus Vlade, verujem i svih političkih aktera u zemlji, treba da bude isključivo da izaberemo sudije, učinimo Sud funkcionalnim“, rekao je Abazović.

Crna Gora ove godine očekuje i vanredne parlamentarne i redovne predsedničke izbore.

Odgovori