Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu

Foto: Shutterstock

Kada je vreme da se obratite lekaru?

Jetra je ključni organ za varenje hrane i oslobađanje tela od toksičnih tvari. Kako donosi Klinika Mayo, bolesti jetre mogu biti nasledne, ali i uzrokovane raznim činiocima koji oštećuju jetru, poput virusa, konzumiranja alkohola ili gojaznosti.

Tokom određenog vremena, tegobe koje oštećuju jetru, a ne leče se, mogu dovesti do zatajenja jetre, stanja opasnog po život.

Upravo je zbog toga, upozoravaju lekari, potrebno na vreme prepoznati simptome koji ukazuju na bolesnu jetru, a neki od njih pojavljuju se na našoj koži, prenosi Index.

Pročitajte još:

To su: žutica, svrab kože, osip, sklonost dobivanju modrica, deformacija noktiju, tačkaste crvene mrlje iz kojih se šire krvne žilice nalik paukovoj mreži.

Svaki od ovih simptoma ukazuje na to da je potrebno potražiti pomoć jer, iako nije nužno, ove pojave često ukazuju na bolesti jetre. Na primer, žutica često zna biti znak hepatitisa ili ciroze, svrb kože često upućuje na kolestazu, dok deformacija noktiju uglavnom ukazuje na hroničnu bolest jetre.

***
BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Da li je Mona Liza imala povišen holesterol?

Foto: D, Merrimon Crawford / Alamy / Alamy / Profimedia

Posebno zdrava za žene.

Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima, ali još je uvek podcenjen u poređenju s keljem, kupusom, blitvom ili spanaćem.

Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani jer je bogat flavonoidom maempferolom. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 posto manje šanse za rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine ovih flavonoida.

„Raštan je mediteransko povrće iz porodice kupusnjača. Upravo u zimskim mesecima ima najbolji ukus. Kao i svo povrće iz grupe kupusnjača sadrži sumporne komponente koje imaju antikancerogeno jelovanje. Bogat je beta karotenima luteinom i zeaksantinom koji čuvaju naš vid. Obiluje mineralima kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom i gvožđem koji su važni za zdrave i čvrste kosti. Izvanredan je izvor vitamina C, E, K i folne kiseline. Najviše nutritivnih svojstava zadržava kratkim kuvanjem na vodenoj pari. Zadnjih godina postaje popularan u gastronomiji širom sveta i vreme je da pomalo zaboravljen raštan uvrstimo na naš jelovnik“, kaže dr Diana Petričević, autorka knjige Mediteranskom prehranom do zdravlja, piše Gloria.hr.

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu svedoči i podatak koji navodi Turistička zajednica grada Dubrovnika. Navode kako je prestižni New York Times raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog nutritivnih i lekovitih svojstava obožavatelji izdvojiti i do sto dolara.

Prije konzumacije, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, ali ih ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. U frižideru ostaje svež i do pet dana. Čuvajte tako da prozirnom folijom i maksimalno istisnete vazduh. Tako neće uvenuti, požuteti i izgubiti vredne sastojke.

***
BONUS VIDEO: Zdravo misli o pravilnoj suplementaciji vitaminima i mineralima

Odgovori