Carski pingvini

Novootkrivena kolonija carskih pingvina viđena pomoću satelitskih snimaka (FOTO)

Novootkrivena kolonija carskih pingvina viđena je pomoću satelitskih snimaka jednog od najudaljenijih i najnepristupačnijih područja Antarktika.

Kolonija je jedna od ukupno 66 poznatih kolonija carskih pingvina oko obale Antarktike, od kojih su polovinu otkrili svemirski sateliti, prenosi RSE.

Klimatska kriza predstavlja egzistencijalnu prijetnju tim kolonijama jer se morski led ubrzano otapa.

Ovo je uzbudljivo otkriće“, rekao je dr. Peter Fretwell, iz Britanskog antarktičkog instituta, koji je vodio istraživanje. „Ali kao i mnoga nedavno otkrivena nalazišta, ova je kolonija mala i nalazi se u regiji teško pogođenoj nedavnim gubitkom morskog leda.“

Carskim pingvinima treba morski led za razmnožavanje i nalaze se u područjima koja su vrlo teška za proučavanje jer su udaljena i često nedostupna tako da mogu da dožive i temperature niže od -60°C.

Poslednjih 15 godina, naučnici British Antarctic Survey tražili su nove kolonije pretražujući satelitske slike u potrazi za mrljama od izmeta na ledu.

Poznato je da su carski pingvini osetljivi na gubitak morskog leda. Uz trenutne projekcije klimatskih promena, ovo će se stanište verovatno smanjiti, a najnoviji projekti sugerišu da će, prema trenutnim trendovima zagrevanja, 80 % kolonija će biti gotovo izumrlo do kraja veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares