EU u Šumadiji

Projekat Balkanski solarni krovovi u Kragujevcu za povećanje upotrebe solarne energije

Grad Kragujevac je partner na Projektu Balkanski solarni krovovi koji ima za cilj da pruži podršku gradovima i opštinama u regionu Balkana da povećaju upotrebu solarne energije.

– Ovim Projektom pokreće se solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća na korišćenje solarne energije, istakla je Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

Ona je istakla da su na tri javna objekta u Kragujevcu već izgrađene solarne elektrane za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, u vrtiću „Zeka”, Centru za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica” i na Javnoj garaži.

– Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahteva posebne preduslove za proizvodnju struje iz ovog obnovljivog izvora. Ovo je najefikasniji način da se domaćinstva uključe u proizvodnju struje i ostvare značajnu uštedu u potrošnji struje i novcu koji je potreban za plaćanje računa za struju, podsetila je Ana Radojević.

Projekat Balkanski solarni krovovi – Balkan Solar Roofs je deo Evropske klimatske inicijative European Climate Initiative – EUKI Saveznog ministarstva SR Nemačke za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost. Vodeći partner Projekta je Energy Cities koji program realizuje u saradnji s gradovima Poreč, Mostar i Kragujevac.

Tehničku podršku pruža Zelena energetska zadruga – Green Energy Cooperative sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner na Projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope REIC sa sedištem u Sarajevu.

Dejan Ružić, v.d. načelnika GU za razvoj i investicije istakao je da Projekat Balkanski solarni krovovi treba da pokrene solarnu inicijativu kod građana Kragujevca kako bismo postali svesni značaja i prednosti korišćenja solarne energije.

– U saradnji s resornim ministarstvima, Grad Kragujevac daje subvencije za upotrebu solarnih panela i ovim putem pozivamo građane da se u Sekretarijatu za energetsku efikasnost GU za razvoj i investicije upoznaju sa primerima dobre prakse, mogućnostima za subvencije, kao i sa zakonskom regulativom, rekao je Ružić.

Inače, u okviru Projekta Balkanski solarni krovovi u Kragujevcu će se održati dve radionice na kojima će se građani, instalateri i donosioci odluka upoznati sa zakonskim procedurama koje je potrebno ispuniti za izgradnju solarnih elektrana za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i sa tehničkim mogućnostima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares