Desnica protiv EU predloga za Kosovo

Desnica protiv EU predloga za Kosovo, proevropske stranke ga traže na uvid

VESTI 28. jan 202319:05

Čekajući dolazak predsednika u parlament, na sednicu o francusko – nemačkog predlogu koji je na stolu, desnica se o njemu već izjasnila, dok proevropske stranke traže da ga najpre vide. Diplomata Zooran Milivojević ne očekuje da će predlog do ili na sednici biti objavljen, jer je, kako kaže, to uslov pregovora na koji se Srbija obavezala.

Čekajući sednicu parlamenta o francusko – nemačkom predlogu, desnica koju čine koalicija NADA, Dveri i Zavetnici se o njemu već rezolutno izjasnili.

„Pomože Bog svima. Da zajednički odbacimo francusko-nemački predlog koji je postao evropski, američki, NATO predlog“, poručio je lider Dveri Boško Obradović.

POVEZANE VESTI

„Ne ultimatumu, ne kapitulaciji“, smatra Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici.

Manje glasno, ali jednako rezolutno „ne“ evropskom predlogu, rekao je i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

„Zato što bi prihvatanje tog plana bila čista izdaja“, ocenjuje Jeremić.

Iako plan niko od opozicionara nije video.

Diplomata Zoran MIlivojević veruje da ga neće videti ni na skupštinskoj sednici, na koju dolazi predsednik Srbije.

„Uobičajeno je i u diplomatskoj praksi i u diplomatskoj istoriji da kada je reč o suštinskim pregovorima onda platforma za te pregovore se ne objavljuje, jer onda bi to dovelo u pitanje karakter i sadržaj pregovora. Tako da mislim da se Srbija u tom smislu obavezala. I mislim da će u tome delu debata biti na neki način zakinuta“, kaže Milivojević.

Proevropska opozicija ne želi „zakinutu“ debatu, pa pre rezolutnog izjašnjavanja o francusko – nemačkom predlogu traži da ga vidi.

„Taj papir niko od nas nije video“, ukazao je lider Stranke slobode i pravde Dragana Đilas.

„I sada ja treba vama da dam neki komentar o nečemu što je na stolu, a da nisam to video“, kaže Radomir Lazović iz Zajedno.

„Ako međunarodna zajednica, odnosno predlagači, ako su oni ti koji ne dozvoljavaju da se pojavi papir, tražićemo od njih“, dodao je Đilas.

„Zajedno sa Vučičem da izađu pred narodne poslanike i da kažu kakva je sudbina skrojena i za Kosovo i za Srbiju. Sve ostalo će biti farsa i privatna varijanta onih koji pregovaraju sa Vučićem, a mi to posmatramo sa strane“, kaže Aleksandar jovanović Ćuta iz poslaničkog kluba „Zajedno-Moramo“.

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da parlamentarne stranke ne budu posmatrači, s obzirom na važnost trenutka i teme.

„Kosovo i Metohija je državno pitanje, nije stranačko. Ja mislim da postoji u javnom mnjenju i u narodu svest da je ovo pitanje sada do te mere važno da će istupanje političkih stranaka imati odjeka i na njihov politički rejting“, ukazuje Milivojević.

Za prozapadnu opoziciju, Kosovo nije tema pogodna za očuvanje i dizanje rejtinga.

„Oni moraju da nađu način da podrže taj predlog a da ne podele odgovornost sa Aleksandrom Vučićem“, misli Branislav Grubački iz organizacije Novi optimizam.

Pozicija desnice znatno je lagodnija.

„Ona je isključiva i u tom smislu je lagodnija“, navodi Zoran Milivojević.

„Formirali smo štab za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije“, izjavio je lider Dveri Boško Obradović.

„Da Srbija da otpor ovoj izdaji“, tvrdi predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić.

„Upotrebićemo sve parlamentarne i vanparlamentrane metode borbe“, najavljuje Boško Obradović.

„Mi smo ovde da poručimo da će otpor građana Srbije biti snažan“, kazala je Milica Đurđević Stamenkovski.

Predsednik će i levim i desnim, i „proevropskim“ i „patriotskim“ odgovarati u parlamentu. Sudeći po najavama, debata bi mogla da liči na onu iz septembra prošle godine.

Odgovori