Mračno kao medijski mrak

Telekom mafija – kolektivni junak doba zlog

Na to se javnost već i navikla, pa na režimske povike i ne reaguje.

Istovremeno, vodi se bespoštedna kampanja protiv SBB kablovskog operatera.

U redu, to bi moglo da bude donekle razumljivo jer je i kapitalizam bespoštedan i surov, baš kao i zakoni tržišta i borba za korisnike usluga.

Mesecima unazad se radnici Telekoma šunjaju hodnicima zgrada poput članova SNS-a pred izbore, poput pripadnika verskih sekti koji umesto „Kule stražara“ i sličnih časopisa nude Telekomove usluge, skaču na noge, lepe se za potencijalnog korisnika poput čička ili krpelja, naoružani propagandnim materijalom i entuzijazmom.

U redu, ljudi rade svoj posao, ljubazno ih odbijete i zatvorite vrata. Ali, ovde se pojavljuju novi momenti. Telekom kontaktira i građane koji su zatvorili vrata, koji nikad nisu bili korisnici njihovih usluga i čije podatke nikako ne bi smeli da imaju.

Naime, sa Telekomovog broja 064/ 6579-404, građanima koji su privremeno naseljeni u nekom delu grada, koji su privremeni podstanari na čije se ime ne vodi niti jedan jedini račun u toj zgradi, koji nikad nisu koristili Telekomove usluge, koji nikako ne mogu na osnovu bilo kog dokumenta da budu povezani sa tom adresom, zgradom, upućen je poziv.

Telekomov operater zna njihovo ime, trenutnu adresu, broj telefona.

Nedavno smo na jednoj televiziji u jutarnjem programu imali priliku da čujemo kako SBB prisluškuje svoje korisnike.

Da li je ovde reč o klasičnoj zameni teza? Ko i na koji način prikuplja podatke o građanima? Ko ima podatke o ljudima koji nisu zvanično menjali mesto prebivališta, njihov broj telefona kod drugog operatera, njihovu privremenu adresu koja nigde nije zavedena? Ko ima sve te podatke i ko ih prosleđuje Telekomu? Da li je moguća zaštita građana i njihovih podataka u situaciji u kojoj kadija koji sudi prikuplja podatke?

Borba za tržište je, kako je već rečeno, bespoštedna, beskrupulozna, surova.

Ipak, postoji nešto još gore, bespoštednije, beskrupoloznije, surovije. Ne samo nepošteno, već i protivzakonito. Kažnjivo. Zlo. Mračno. Mračno kao medijski mrak.

Autorka je profesorka srpskog jezika

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares