Proglas o Kosovu

Šta piše u proglasu koji su potpisali Koštunica, Kusturica, Samardžić, Vukadinović…

Šta piše u proglasu koji su potpisali Koštunica, Kusturica, Samardžić, Vukadinović... 1foto: Pres centar UNS

„Ne ultimatumu, ne kapitulaciji“ – srž je prvo peticije, a potom proglasa i konferencije za medije proteklih nekoliko dana Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

U susret očekivanoj sednici skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, a koja je zakazana za sutra u 10 časova, pokret koji već dve i po godine okuplja srpske intelektualce koji žele da spreče „savremene skorojeviće“, koji su uz „spoljnu pomoć“ zarobili Srbiju, a sada „hoće da dokrajče njeno nacionalno biće hladnokrvnom predajom njenog nosećeg simbola – Kosova i Metohije“, objavio je istovetni proglas i peticiju, kada su u ponedeljak i predstavili svoje stavove.

Peticija je pokrenuta na Savindan, a inicijalno ju je potpisalo 205 članova i simpatizera Pokreta, među kojima više poznatih imena, uključujući i jedno koje se već duže ne viđa u javnosti – bivši predsednik SRJ i premijer Srbije – Vojislav Koštunica.

Pored očekivanih potpisnika, poput Matije Bećkovića, Emira Kusturice, Đorđa Vukadinovića, lidera desnih stranaka – Milice Đurđević-Stamenkovski, Miloša Jovanovića, Vojislava Mihajlovića, Boška Obradovića, tu su i bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević, kao i još nekoliko umetnika.

Sa Kosova, peticiju su potpisali Nebojša Jović, Zvonko Mihajlović, Aleksandar Đikić.

Sama peticija ima za sada 1444 potpisa.

Na konferenciji za medije u prostorijama UNS-a govorili su prof. dr Časlav Кoprivica – Pokret za odbranu КiM, Đorđe Vukadinović – urednik NSPM i analitičar, Aleksandar Pavić – politikolog i publicista, Marinko Vučinić – publicista i prof. dr Dušan Proroković – Pokret za odbranu КiM. Na konferenciji su bili prisutni i: Boško Obradović – predsednik Srpskog pokreta Dveri i narodni poslanik, Nikola Dragićević – narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici, prof. dr Slobodan Samardžić – Pokret za odbranu КiM i dr Miša Đurković – naučni savetnik.

„Naša ideja je da više od 80 odsto građana kaže ne onome što Vučić namerava da uradi. Predsednik Aleksandar Vučić je voljan da prizna Kosovo, za sada se samo usmeno obavezao da će prihvatiti dokument kojim Srbija priznaje Kosovo“, rekao je Koprivica.

Urednik portala Nova srpska politička misao (NSPM) Đorđe Vukadinović kazao je da su posledice prihvatanja ultimatuma o priznavanju nezavisnosti Kosova jasne.

„Ako vidite današnje stanje na Kosovu i Metohiji, posebno na severu i kada pogledate kakvo je stanje bilo pre 10 ili 12 godina, pre dolaska ove pobedničke trijumfalne politike uz sve probleme, nisu mogli prištinski specijalci da kroče na sever Ibra do onog mosta, a sada se šetaju kada hoće i hapse koga hoće“, rekao je Vukadinović.

Koprivica je podsetio na prvi apel „Za odbranu Kosova i Metohije“, još oko Božića 2018, kada su, kako je kazao, već izneli sumnju u nameru srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, da preda Kosovo, preko tadašnjih planova o podeli. To je povezao sada sa novim Vučićevim obavezivanjem tzv. francusko.nemačkim planom.

Inače sa peticijom, ideja im je da sa većim brojem potpisnika „to bude vidljivo u javnosti“.

U nastavku objavljujemo ovaj proglas u celosti:

Rukovođeni svešću o duhovnom, teritorijalnom, političkom i ekonomskom značaju Кosova i Metohije za Srbiju i srpski narod,

Suočeni sa novim ultimatumom vodećih zapadnih država da na „putu Srbije u EU“ moramo priznati „kosovsku nezavisnost“,

Ogorčeni prihvatanjem državnog vrha Srbije da učestvuje u daljim pregovorima i primeni francusko-nemačkog dokumenta o ulasku lažne države „Кosovo“ u sve međunarodne organizacije,

Suprotstavljeni višegodišnjoj pogubnoj politici vlasti Republike Srbije prema Кosovu i Metohiji, naročito Briselskom sporazumu čijim su odredbama ukinute državne institucije Srbije u južnoj srpskoj pokrajini, što je izazvalo masovno iseljavanje srpskog stanovništva,

Uvereni da je jedino rešenje konačnog statusa AP Кosova i Metohije u reintegraciji pokrajine u ustavno-pravni poredak države Srbije, uz status suštinske autonomije pokrajine, kako predviđaju Rezolucija SB OUN br. 1244 i Ustav Srbije,

Ujedinjeni u pružanju podrške Srbima spremnim da spreče širenje separatističkih institucija i vojno-policijskih baza na severu Кosova i Metohije, gde ih nikada nije bilo,

Upozoravajući javnost da u slučaju poklanjanja državnosti „Кosovu“ od strane Srbije za kratko vreme Srba tamo ne bi bilo, a da bi nam NATO ispostavio nove teritorijalne zahteve i ultimatume,

ISTIČEMO:

prihvati li se u ovom odsudnom času novi zapadni ultimatum, država Srbija, kakva nam je poznata, prestala bi da postoji, a srpskog naroda, onakvog kakvim ga je oblikovala njegova dosadašnja istorija, više ne bi bilo.

Pravno-političkim odricanjem od Кosova i Metohije, prepuštanjem neprijatelju svog naroda, ali i prostora na kojem je utemeljeno srpsko duhovno biće, srpski narod identitetski ne bi mogao da preživi. Onaj ko bi se saglasio s najnovijim ultimatumom, ko bi ga potpisao ili pomagao da on bude potpisan, bio bi vinovnik sigurnog istorijskog kraja velikog srpskog naroda.

Podsećajući predsednika Republike Srbije, ministre u Vladi Srbije i narodne poslanike Narodne skupštine Srbije da bi ličnim učešćem u kapitulaciji, svako od njih ne samo zauvek poneo žig izdaje nego bi, smenom vlasti, neminovno bio podvrgnut krivično-pravnom postupku za najteže delo priznanja okupacije dela državne teritorije,

mi, dolepotpisani pozivamo nadležne državne organe Republike Srbije da u celosti i bez odlaganja odbace zapadni ultimatum kojim se traži naše konačno odricanje od Кosova i Metohije, a sve patriotske snage u Srbiji, okruženju i rasejanju pozivamo na nacionalno okupljanje u odbranu i očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije.

NE ULTIMATUMU – NE КAPITULACIJI!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

ODGOVOR

Aleksandar Vučić o Vojislavu Koštunici: Što si organizovao skup „Kosovo za patike“?

Aleksandar Vučić o Vojislavu Koštunici: Što si organizovao skup "Kosovo za patike"? 1foto: Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je povodom vesti da je bivši predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije, Vojislav Koštunica, potpisao peticiju Pokreta za odbranu Kosova i Metohije

Predsednik Srbije rekao je da su sve te peticije „dobre“, ali se posebno osvrnuo na to što je jedan od potpisnika ovog dokumenta i bivši predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije, Vojislav Koštunica.

„To je njihovo demokratsko pravo i srećan sam što živimo u demokratskoj državi“, započeo je Vučić svoje izlaganje, da bi potom počeo da govori o Koštunici.

„Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup „Kosovo za patike“, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju. Ja ne bežim nigde, idem i pred svoj narod, idem i pred parlament… Idemo da slušam uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav problem mi nije. Odgovoriću se svakome od njih“, kazao je Vučić.

Podsetimo, u susret očekivanoj sednici skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, a koja je zakazana za sutra u 10 časova, pokret koji već dve i po godine okuplja srpske intelektualce koji žele da spreče „savremene skorojeviće“, koji su uz „spoljnu pomoć“ zarobili Srbiju, a sada „hoće da dokrajče njeno nacionalno biće hladnokrvnom predajom njenog nosećeg simbola – Kosova i Metohije“, objavio je istovetni proglas i peticiju, kada su u ponedeljak i predstavili svoje stavove, preneo je KoSSev.

Peticija je pokrenuta na Savindan, a inicijalno ju je potpisalo 205 članova i simpatizera Pokreta, među kojima više poznatih imena, uključujući i jedno koje se već duže ne viđa u javnosti – bivši predsednik SRJ i premijer Srbije – Vojislav Koštunica. Pored očekivanih potpisnika, poput Matije Bećkovića, Emira Kusturice, Đorđa Vukadinovića, lidera desnih stranaka – Milice Đurđević-Stamenkovski, Miloša Jovanovića, Vojislava Mihajlovića, Boška Obradovića, tu su i bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević, kao i još nekoliko umetnika.

Sa Kosova, peticiju su potpisali Nebojša Jović, Zvonko Mihajlović, Aleksandar Đikić. Sama peticija ima za sada 1444 potpisa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares