Ukrajinski partizani

Najveći poraz Rusije u ratu delo je urajinskih civila: Plan dogovoren u kafiću

Najveći poraz Rusije u ratu delo je urajinskih civila: Plan dogovoren u kafiću 1foto: Shutterstock/jgolbyUkrajinski obaveštajci su prošle jeseni hteli da potvrde da su agenti Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB) koji su nadgledali okupaciju Hersona boravili u malom hotelu u jednoj uličici u gradu.

Zadatak je poveren partizanu kodnog imena Dolar – civilu koji je već obavestio ukrajinsku vojsku i špijune o tome šta ruski vojnici i agenti rade u Hersonu i okolini, piše Rojters.

Dolar je ispričao da su on i njegova supruga, partizanka kodnog imena Kosatka, ušli u njihov automobil i prošli pored hotela Ninel. Naoružani čuvari koje su često viđali oko Ninela ubeđivali su ih da tamo borave oficiri FSB. Dolar je potom sve što je saznao prijavio svom kontaktu u ukrajinskoj službi bezbednosti (SBU).

Ninel je dignut u vazduh 5. oktobra u ranim jutarnjim satima. Zamenik predsednika Saveta Hersonske oblasti Serhij Klan napisao je na svom Fejsbuk profilu da su u eksploziji poginula dva agenta FSB i sedam ruskih vojnih zvaničnika.

Posle toga sam dobio SMS u kome je pisalo: ‘Idite i vidite kakva je situacija u hotelu Ninel’“, rekao je Dolar u intervjuu za Rojters. Otišao sam do njega i odgovorio: ‘Ninele više nema’“, dodao je partizan.

Dolar nije mogao da pokaže te poruke novinarima Rojtersa jer ih on i drugi partizani redovno brišu iz bezbednosnih razloga.

Bivši ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov odlikovao je Dolaru i Kosatku 1. decembra 2022. godine. Tog dana Reznikov je uručio nagrade još dvojici pripadnika te partizanske grupe – Marti i Kolji.

Moćno oružje

Kada je Rojters razgovarao sa zvaničnikom ukrajinskog Generalnog obaveštajnog direktorata (GUR) o ovom i drugim pokretima otpora u Ukrajini, on je rekao da „meštani podržavaju obaveštajne službenike“, ali nije želeo da kaže kako.

Prema tvrdnjama ukrajinskih i ruskih zvaničnika i partizana iz Hersona, partizanske jedinice i pokreti otpora na istoku i jugu Ukrajine i dalje ometaju rusku vojsku i druge ruske operativce. Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata saopštio je da ukrajinski partizani napadaju Ruse u Melitopolju, Tokmaku, Mariupolju, Donjecku i Svatovu. Serhij Hajdaj, guverner Luganske oblasti u egzilu, rekao je da partizani sabotiraju Ruse i njihove saradnike i u tom regionu.

Dolar je rekao da partizani iz Hersona kače ukrajinske dvobojne zastave na drveće i koriste platformu za mapiranje Google Earth i druge aplikacije za mapiranje kako bi prijavili lokaciju ruskih vojnika ukrajinskoj vojsci. Naravno, svaki put kada Dolar i njegovi drugovi izađu na teren, Rusi mogu da ih uhvate.

Vitalij Bogdanov, 51-godišnji član Saveta Hersonske oblasti, rekao je za Rojters da je tokom osmomesečne okupacije Hersona policiji u Kijevu prijavio informacije o aktivnostima Ukrajinaca koji su sarađivali sa Rusima, kao i da je ta informacija kasnije je korišćen za istragu osumnjičenih kolaboracionista.

Kolja, član četvoročlane grupe partizana u Hersonu, rekao je da su im kontakti iz vojnih i obaveštajnih institucija rekli da ne koriste oružje jer je informacija moćnije oružje. Ostali partizani su se ipak naoružali.

Ni SBU ni FSB nisu komentarisali Rojtersovo pisanje o ovoj partizanskoj akciji.

Mučenje električnim udarom

Aleksej Ladin, advokat sa Krima, rekao je da trenutno brani dvojicu Ukrajinaca koje FSB optužuje za nasilne napade na Ruse. Ladin je rekao da je jedan od njih dvojice Pavlo Zaporožec, vojnik koji je služio vojsku od 2014. do 2017. godine i koji se pridružio vojnoj obaveštajnoj službi GUR-a tokom okupacije Hersona. Rodom iz Zaporožja uhapšen je jer je jedne noći pokušao da napadne rusku patrolu i preti mu doživotni zatvor. Vojni obaveštajac je trenutno u pritvoru u Simferopolju, a 2. februara je izveden pred sud u ruskom gradu Rostovu na Donu. Ladin je rekao da je sud tražio da on bude prebačen u pritvor u Rostovu.

Prema dokumentima FSB-a, Zaporožanin je u trenutku hapšenja imao dve granate, uže za pecanje i dve plastične flaše koje je pretvorio u improvizovane bombe.

Zaporožje je ruskim operativcima rekao da ga je kontaktirao čovek iz GUR-a kodnog imena Optium i da je izvršavao njegova naređenja za platu od 30.000 grivni (757 evra) mesečno.

Ladin je rekao da je FSB mučenjem došao do informacija o Zaporožecu, a da mu je Zaporožec prošlog avgusta rekao da su ga Rusi tukli i mučili elektrošokerom. Iako su neke od tvrdnji FSB-a tačne, advokat je tvrdio da je Zaporožanin lažno optužen da je hteo da bombama diže u vazduh ruske patrole i civile. Ladin je naveo da je Zaporožanin planirao da izvrši napad za vreme policijskog časa i da nije nameravao da povredi civile.

Advokat je rekao da bi bilo „optimalno“ da Rusi zamene Zaporožca i još jednog njegovog klijenta, Jaroslava Žuka, za Ruse koje su Ukrajinci zarobili. Žuka je optužuje za detonaciju improvizovane bombe u Melitopolju prošlog juna. Žuk odbacuje optužbe da je napao civile.

Ladin je rekao da FSB ne smatra Zaporožanina i Žuka borcima koji bi mogli da učestvuju u razmeni zarobljenika.

Sastanci u kafiću

Dolar, Kolja i Mart rekli su Rojtersu da su osetili potrebu da se suprotstave Rusima i da u vreme kada su ruske snage napale Herson nije bilo organizovane odbrane grada.

Dolar i Mart su se prvi put sukobili sa Rusima 1. marta, kada su kamionom punim betonskih blokova krenuli ka Antonovskom mostu da bi usporili rusku ofanzivu. Svoj plan nisu izvršili jer su se plašili da je okupator već ušao u grad.

Dolar je rekao da ima tri opcije na raspolaganju – organizovanje građanskog pokreta otpora, naoružavanje i špijuniranje.

Prijatelji su ga povezali sa agentom SBU. Dolar i Kolja, inače stari prijatelji, dogovorili su se da prikupe informacije o Rusima i pošalju ih ukrajinskoj obaveštajnoj službi. U to ime formirali su mrežu špijuna u kojoj su bili penzionisani policajci, bivši agenti SBU, penzioneri i drugi građani. Kolja, iskusni lovac koji dobro poznaje okolinu Hersona, prikupljao je informacije od stanovnika obližnjih sela. Među njima je bila i jedna starija gospođa koja je, muzeći krave, brojala ruska vozila koja ulaze u grad.

Između izviđačkih misija, Dolar i Kolja su se sastali sa izvorima u jednom gradskom kafiću.

Farmer je prošlog leta rekao Kolji da je primetio ruski raketni bacač u blizini sela Muzikivka, koje se nalazi 12 kilometara severno od Hersona. Dolar je rekao da je tu informaciju preneo ukrajinskim obaveštajcima i da je farmer sutradan rekao Kolji da raketnog bacača više nema i da je na njegovom mestu samo velika rupa na putu.

Dolar je rekao da je Kosatka formirala sopstvenu mrežu špijuna. Ona, međutim, nije želela da razgovara sa novinarima Rojtersa.

Jedan od najvećih poraza

Mart je samostalno prikupljao informacije o kretanju ruskih snaga. On je 10. aprila 2022. posetio ljude koji žive u blizini međunarodnog aerodroma Herson u Černobajvki i zamolio ih da mu pošalju informacije putem komunikacione platforme Telegram ili da mu kažu lično. Njegova špijunska ćelija nosila je kodni naziv Majami. Mart je rekao da je izbrisao poruke koje je razmenio sa svojim špijunima.

U martu su ruske trupe pretvorile deo aerodromskog kompleksa u svoj štab, koji su potom više puta bombardovale ukrajinske snage. Kijev je saopštio da su u napadima poginuli brojni ruski vojnici i najmanje dva generala. U napadima su uništena i skladišta ruskih aviona i naoružanja. Moskva je u oktobru povukla svoju vojnu mašineriju iz Hersona.

Mart i Dolar su rekli da su se neki članovi Martove špijunske mreže ohrabrili kada su videli da Rusi trpe velike gubitke u okršajima sa Ukrajincima.

Kada su Rusi uhapsili četvoricu pripadnika Majamija krajem avgusta prošle godine, mart se plašio da bi ga mogli razotkriti. Nije poznato šta se dogodilo sa tom četvoricom pripadnika Martove špijunske ćelije.

U međuvremenu, mart je otišao u Kijev.

Uprkos tome što je Ukrajina oslobodila Herson, Dolar je rekao da će on i Kosatka nastaviti da pomažu pokretima otpora. Oni žele da Ukrajina oslobodi Krim jer tamo imaju stan.

Za mene će se rat završiti kada se vratim u svoj stan“, rekao je Dolar.

Iako Rojters nije mogao da potvrdi da se sve dogodilo baš onako kako su mu Ukrajinci rekli, dva američka zvaničnika su mu rekla da su takve operacije pomogle ukrajinskim snagama da isteraju ruske vojnike iz Hersona.

Povlačenje Rusa iz Hersona smatra se jednim od najvećih poraza koje je Moskva doživela tokom rata u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares