Špijunski rat balonima

SAD tvrde da je oboreni kineski balon imao opremu za prikupljanje osetljivih informacija

Kineski balon koji je nadletao SAD imao je opremu za prikupljanje obaveštajnih signala i bio je deo vojnog špijunskog programa usmerenog protiv više od 40 zemalja, saopštila je danas administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta naveo je da je flota balona, koju kineska vojska koristi za špijuniranje, opremljena visokotehnološkom opremom dizajniranom za prikupljanje osetljivih informacija sa ciljeva širom sveta, i dodao da su takvi baloni nadletali pet kontinenata.

Taj zvaničnik je pružio do sada najviše detalja koji povezuju kinesku vojsku sa balonom, oborenim prošlog vikenda od američkih snaga iznad Atlantskog okeana.

SAD nastoje da opovrgnu uporno kinesko poricanje da je balon korišćen za špijuniranje, uključujući današnju tvrdnju Kine da optužbe Vašingtona u vezi sa balonom predstavljaju „informacioni rat“ protiv Pekinga.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning ranije danas je još jednom ponovila stav Pekinga da je veliki balon bez posade bio civilni meteorološki balon koji je skrenuo sa kursa i je njegovo obaranje „preterana reakcija“ SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares