Veliki gubici

Institut za proučavanje rata: Rusija izgubila polovinu tenkova koje je poslala u Ukrajinu

Rusija je verovatno izgubila polovinu tenkova koje je rasporedila u invaziji Vladimira Putina na Ukrajinu u punom obimu, prema proceni Isntitut za proučavanje rata (ISW), prenosi Njuzvik.

Ovaj Institut, sa sedištem u Vašingtonu, u svojoj svakodnevnoj proceni sukoba primetio je da je 9. februara Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, posetio fabriku za proizvodnju tenkova u Omskoj oblasti i istakao potreba da Rusija poveća proizvodnju savremenih tenkova.

Još u maju 2022. kružili su izveštaji da Rusija gubi značajan broj tenkova u sukobu i da je Moskva premestila 50-godišnje tenkove T-62 iz „dubokog skladišta” kako bi ih rasporedila.

Ovaj Institut je primetio da je holandska grupa otvorenog koda Oriks izvestila da su ruske snage tokom rata izgubile 1.012 uništenih tenkova u Ukrajini, uz dodatnih 546 tenkova koje su zarobile ukrajinske snage.

Ovi kombinovani gubici predstavljaju otprilike polovinu tenkova koje su ruske snage počinile Ukrajini na početku invazije, saopštio je ISW, pozivajući se na podatke Oriksa.

„Ruska vojska treba brzo da popuni ove gubitke u tenkovima kako bi zadržala sposobnost vođenja velikog mehanizovanog manevarskog rata pre verovatno pojačanog tempa ofanzivnih operacija u istočnoj Ukrajini.

Procena dolazi pošto bi Ukrajina trebalo da dobije desetine novih moćnih tenkova od zapadnih saveznika tokom narednih meseci, uključujući 31 tenk M1 Abrams iz SAD.

„Medvedev je svoje pozive za povećanje proizvodnje verovatno postavio kao odgovor na zapadnu vojnu pomoć kako bi prikrio činjenicu da značajni gubici vojne opreme izazivaju potrebu za povećanjem proizvodnje“, rekao je ISW.

U četvrtak, Sergej Haidai, koji je šef regionalne vojno-civilne administracije u Lugansku, rekao je da je Ukrajina uništila rusko borbeno vozilo za podršku tenkovima u blizini grada Kremine u istočnom ukrajinskom regionu Luganska.

A u neuspelom pokušaju da zauzmu grad Vuhledar na istoku Ukrajine, veruje se da su ruske snage izgubile desetine oklopnih vozila, ocenilo je u petak britansko ministarstvo odbrane.

Denis Pušilin, ruski lider u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je da će zauzimanje regiona Vuhledar biti promena u ruskim ratnim naporima.

„Preuzimanje kontrole nad ovim naseljem obezbediće našim trupama pristup pravcima Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Kurahovskoe“, rekao je on za državnu novinsku agenciju RIA Novosti prošlog meseca.

„Ruske trupe su verovatno pobegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspelog napada“, navodi ministarstvo u dnevnoj proceni sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares