Bahmut gori

Bahmut gori: Požari svuda dok se Rusi približavaju osvajanju grada

U opkoljenom gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, dobrovoljci koji prikupljaju mrtve civile rizikuju da i sami postanu žrtve. „Gde? Gde?“ zahteva Danijel Vilk, kanadski vozač, u video snimku koji je nedavno snimljen u gradu i koji je video i preneo Gardijan.

Vilk nastavlja brzo, uznemirenost situacije vidljiva je u njegovim pokretima dok ga upućuju na ogradu, sečeći nesigurnu stazu preko snega dok drugi glas više puta viče „ne, ne“.

Tela, kada Vilk dođe do njih, prepolovljena su od siline eksplozije koja im je odnela živote, i još uvek leže tamo gde su pala tri dana ranije. Brzo se spajaju u čaršav da bi se uklonili.

Ljudi koji su uspeli da stignu do Bakhmuta u protekloj nedelji koriste istu reč da opišu ono što su doživeli: pakao.

Dok plamen i dim zvone u nebo iz zapaljenih zgrada, grad, skoro u potpunosti opkoljen ruskim snagama, poslednjih dana je zahvaćen stalnom paljbom i eksplozijama. Sa putevima koji vode do grada pod stalnom vatrom sa dve strane, i sa snajperistima na ulicama, pristup gradu je postao sve opasniji za spasilačke timove, jer se sve više spekuliše da će ukrajinske snage morati da se povuku.

„Nismo uspeli da stignemo do centra grada poslednjih dana“, rekla je Olha Danilova, koja kao i Vilk radi za ukrajinsku nevladinu organizaciju Dobrij ruh, koja je radila u Bahmutu svih sedam meseci ruskog napada.

„Najbliže što smo mogli da dođemo bilo je 500 metara od centra grada. Veoma je glasno. Sve se granatira iz minobacača. To je nedostupno. „Prošli put smo pokušavali da evakuišemo civile odozdo pored reke. Nismo mogli ni da se približimo“.

„Glavni put koji smo koristili je stalno granatiran. 27. februar je bio najgori. To je bio pakleni dan. Bio je to najteži dan koji smo imali otkako radimo ovde. Bio je to zid od vatre. Dva zida vatre. Dolazio je sa svih strana, a avijacija je napadala.”

„Bilo je super teško“, dodao je Vilk. „Ako pokušate da idete niz glavni put, neko će pokušati da vas ubije. Na ulici ima snajperista koji pucaju na civile. Jebe im se. To je potpuni pokolj“.

„Bio sam po celom gradu. Još uvek ima nekih delova koji izgledaju skoro normalno za grad u Donbasu. Ostalo je potpuno devastirano. Poslednji put kada sam ušao, izbrojao sam šest oblaka dima. Svuda su požari.”

U nedelji u kojoj je situacija za Bahmutove branioce postala gotovo neodrživa, izveštaji Danilove i Vilka, kao i drugih civilnih dobrovoljaca koji su razgovarali za Gardijan, daju živopisnu sliku grada za koji mnogi strahuju da bi uskoro mogao da padne u ruke Rusa.

Mračan ton se uvukao u ažuriranja društvenih medija čak i nekih od najnepokolebljivijih branilaca grada, uključujući „Mađara“, komandanta dronova koji je proslavio svoje napore. „Sve što treba da znate je da od 1. marta Bahmut i dalje stoji“, rekao je on, ravnog i iscrpljenog izraza lica. „Cena njegovog držanja je vrhunska. I sve je teže i teže ga zadržati“, dodao je on, pominjući ruske napore da preseku poslednje linije snabdevanja grada.

Poslednjih dana, čak i usred izveštaja o naletu ukrajinskih pojačanja u tu oblast, snage su se borile da odbiju rusko napredovanje severno i južno od grada. Pošto su putevi za snabdevanje sada pod jakom vatrom ruske artiljerije, uključujući fosfornu municiju i protivtenkovske vođene rakete, dugo, sporo opkoljavanje koje je koštalo života hiljada ruskih vojnika guši poslednji pristup.

„Naša vojska će očigledno razmotriti sve opcije. Do sada su držali grad, ali ako bude potrebno, strateški će se povući“, rekao je ranije ove nedelje Aleksandar Rodnjanski, ekonomski savetnik predsednika Volodimira Zelenskog. „Nećemo žrtvovati sve naše ljude samo ni za šta“.

Bitka koja je utelovila odlučnost Ukrajine, dok se branioci grada drže protiv nemilosrdnog granatiranja i ruskih trupa uzimaju teške žrtve, možda se privodi kraju. Ipak, čak i tada, dok analitičari veruju da bi pad Bahmuta bio udarac za Ukrajinu – i propagandna pobeda za Kremlj – njegovo zauzimanje bi Rusiji ponudilo malo stvarne strateške prednosti.

Rodnjanski je primetio da Rusija koristi najbolje trupe Vagnerove grupe da pokuša da opkoli grad. Privatnu vojnu kompaniju poznatu po brutalnoj taktici predvodi Jevgenij Prigožin, milioner sa dugogodišnjim vezama sa Vladimirom Putinom.

Prigožin je u sredu rekao da nije video nikakve znake ukrajinskog povlačenja i da je Kijev zapravo pojačavao svoje pozicije. „Ukrajinska vojska raspoređuje dodatne trupe i čini sve što može da zadrži kontrolu nad gradom“, rekao je on. „Desetine hiljada ukrajinskih vojnika pružaju žestok otpor, a borbe postaju sve krvavije iz dana u dan.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, rekla je ranije ove nedelje da je pojačanje poslato u Bahmut.

Oleh Ždanov, ukrajinski vojni analitičar, rekao je da je pojačanje možda poslato da dobije na vremenu za jačanje ukrajinskih vatrenih linija na brdu u Časiv Jaru, oko 15 km zapadno od Bahmuta. On je rekao da svako moguće povlačenje ukrajinskih snaga iz Bahmuta „ni na koji način neće uticati na tok rata“ zbog vatrenih položaja u Časiv Jaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares