Tehnološka revolucija

U SAD-u izveden prvi let mlaznog aviona na vodonikov pogon, trajao je 15 minuta

Nova energetska kompanija koja želi razviti pravi avion s nultom emisijom ugljika upravo je napravila velik iskorak predstavivši prvi regionalni let aviona koji se uglavnom pokreće na vodonik.

Avion s 40 mesta poleteo je u 8:41 ujutro iz međunarodne vazdušne luke Grant County i leteo je 15 minuta dostigavši visinu od 3.500 metara, prenosi Index.hr.

Let je izveden prema FAA-ovu posebnom sertifikatu i bio je prvi u dvogodišnjoj kampanji testiranja koja bi trebalo kulminirati 2025. godine ulaskom u komercijalnu funkciju regionalnog aviona ATR 72 preinačenog za rad na vodonik. Predstavnici takođe nove avio kompanije koja želi razviti pametnije iskustvo putovanja bili su takođe kako bi pratili vlastiti avion.

Spomenuti avio prevoznik Connect Airlines nedavno je potpisao kupoprodajni ugovor s Universal Hydrogenom za 75 vododonikovih pogonskih sklopova za njihove putničke avione.

„Današnji dan će ući u istoriju kao pravi početak dekarbonizacije globalne avio industrije i mi u Connect Airlinesu izuzeztno smo ponosni na ulogu predvodnika koju ćemo imati kao prvi američki operater, zajedno s Universal Hydrogenom“, rekao je John Thomas, direktor Connect Airlinesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares