Zaštita životinja ?

Loaded: 8.51%

Remaining Time 39:42

Procena je da u našoj zemlji ima oko 1000 udruženja za zaštitu životinja. Najčešći razlog za njihovo postojanje nije ljubav i briga o dobrobiti napuštenih životinja nego nezakonito sticanje hiljade evra na konto projekata, nameštanih javnih nabavki i donacija iz države i inostranstva.

U Srbiji postoji oko 4.000 nelegalnih odgajivačnica, koje „štancuju“ pse i prodaju ih na crnom tržištu. Samo njih 80 posluje legalno. Zbog svega toga, naša je zemlja je na meti međunarodnih policijskih organa zbog šverca životinja. U tom poslu obrću se milioni evra.

Za četiri godine Srbija je potrošila oko 100 miliona dolara na tzv. brigu o napuštenim životinjama, a problem i dalje postoji. Samo na ime odštetnih zahteva za ujede pasa odvojeno je 6 milijardi dinara. Većina tih ujeda je lažna jer postoje organizovane grupe koje se bave nameštanjem slučajeva.

Nije jasno zašto se menja Zakon o dobrobiti životinja kad je postojeći dobar, samo se ne primenjuje. Trebalo bi povećati kazne, ali i nadzor rada prihvatilišta. Trebalo bi naterati Upravu za veterinu da radi svoj posao, umesto što žmuri na zlostavljanje životinja.

Izmenom zakona o dobrobiti životinja na mala vrata mogla bi da uđe eutanazija tj. ubijanje životinja. U Radnoj grupi je dvadesetak udruženja, od kojih samo dva ili tri ispunjavaju zakonske uslove za učešće u tom radnom telu ministarstva.

Gošća: Aleksandra Dudić, NVO „Solidarno za životinje i prirodu“

POGLEDAJTE JOŠ

Teme podcasta koji vodi Đuro Svilar su sve ono što svakog pojedinca tišti, pitanja na koja nije mogao naći odgovor, problemi za koje nadležne službe nisu imale razumevanja ni htenja da ih reše. Između ostalog, Komunalne teme, školstvo, zdravstvo, pravne nedoumice, zaštita potrošača….dakle od pojedinačnog problema ka opštem rešenju. Cilj nije kritika, već rešenje.

Odgovori