Tik Tok je jeziv

Foto: Printscreen/TikTok

TikTok algoritam nudi zabrinjavajući sadržaj tinejdžerima.

Nikada nisam koristila TikTok – nekako mi je oduvek delovao kao društvena mreža sa savršenim algoritmom koji će me brzo uvući u začarani krug skrolovanja. Međutim, primetno je da je TikTok groznica zahvatila skoro sve, pogotovo mlade ljude koji svakodnevno upijaju sadržaj, a često su i kreatori istog.

Nakon šokantne objave u kojoj tri tinejdžerke posle izlaska mole boga da nisu trudne, odlučila sam da napravim lažni profil za dečaka po imenu Luka Ivić koji je 2008. godište, kako bih videla kakav sadržaj algoritam izbacuje čak i kada je profil potpuno pasivan. Dakle, nisam komunicirala sa drugim ljudima niti sam koristila pretragu.

Foto: Instagram

Iako nisam potrošila mnogo vremena na skrolovanje, ono što mi je izlazilo od samog starta je bilo poprilično uznemirujuće i jezivo. Ceo feed mi je bio preplavljen seksualnim, nasilnim, homofobičnim i mizoginim sadržajem, a bilo je i dosta ljubavnih „saveta“ i trikova za brzo zarađivanje para.

U jednom od takvih videa se vidi tinejdžerka koja se snima uz pesmu „Boli me k***c“ što bi trebalo da bude odgovor na to kad joj kažu: „Šta će ti narkoman u životu?“

„Iskreno svakome treba jedan“, prokomentarisala je neka devojka, na šta je autorka videa odgovorila: „Pa realno hahahah“.

Shvatila sam da je to u stvari neki trend na TikToku – kao recimo ovo biranje između „fudbalerčića“ i narkomana.

.

Sledeće što mi iskače je momak po imenu Matija koji na pitanje šta nudi osim svog tela, odgovara snimkom fudbalera koji se hvata za međunožje.

.

„Zamisli od toliko lepih devojaka ti budeš peder“, pita se neko.

Foto: TikTok

Mladi muzičari Vojaž i Breskvica su mi najviše od svih okupirali feed.

.

Bilo je i dosta klinaca koji su se snimali uz stihove:

„Pa kaže ‘Daj mi koke loma’
Žemo, vadim odma’ iz kondoma
Kontraverzna kô Madonna
Cele noći snifuje sa fona“

.

Popularna je bila i pesma „Dođu tri fuljare traže nam mdmu na ler“, što je bilo jako neprijatno za gledanje.

Foto: TikTok

„Hustle“ kultura nije mogla da zaobiđe TikTok ovog mog izmišljenog dečaka, pa su mi često izlazili snimci besnih kola, jahti, vila sa upitnim motivacionim porukama, koji izgledaju kao da su posledica svega onoga što je Endru Tejt zasejao.

Pročitajte više

Bilo je i mnogo idolopoklonstva prema nikom drugom nego Baki Prasetu.

Foto: TikTok

Previše sadržaja u kom se glorifikuje toksična muškost i u kom dečaci ispoljavaju seksualno dominantno ponašanje pa je tako uobičajeno nazvati devojku dro*om ili ku*vetinom.

.

Gomila lažnih informacija i neproverenih činjenica koje su na granici krindža.

Foto: TikTok

Seksualne „činjenice“ i forice.

Foto: TikTok
Foto: TikTok

Algoritam naravno nije mogao da ne ponudi jednom dečaku sportski sadržaj koji uglavnom nije imao nikakve veze sa sportom već sa huliganisanjem na tribinama.

.

Tako su mi iskakali snimci navijanja na kojima se urliče: „Puši k***c Filipe“.

„Ja biću poznata jer sam s tobom viđena“ ide u pozadini ovog videa koji ima skoro pola miliona pregleda.

Foto: TikTok

TikTok humor je takođe posebna kategorija. Vrhunac mi je bio lik koji sedi i izgleda kao da preti nekome govoreći: „Džabe široka ramena kad su mu*a malena, ti si možda jači od mene al ja sam luđi brate, sve ću da te unakazim, s ciglu, s motku s bilo šta, pa vidi da li ti se isplati“.

Pročitajte više

Bilo je i naravno prozivanja škole, nastavnika ali to mi je delovalo nekako bezazleno u odnosu na gorepomenuti sadržaj.

.
Foto: TikTok
Foto: TikTok

Iako se na TikToku može pronaći interesantan, edukativan i zabavan sadržaj, upitno je zašto algoritam plasira ovakve stvari 14-godišnjacima koji se odluče da naprave profil. Roditelji su ranije mogli da nam isključe televiziju kada bi izašao neki neprikladan sadržaj, ali danas teško da mogu da iskontrolišu šta će njihovoj deci izlaziti na feed-u i šta će ih trajno oblikovati.

***

Bonus video: Kakva su kombinacija TikTok i nauka? – gost Tijana Prodanović

Odgovori