Analiza engleskog parlamenta

Britanski parlament: Skupina Wagner je ozbiljna prijetnja Zapadu

Index Vijesti

|

Prije sat vremena

20:41, 26. srpnja 2023.

Britanski parlament: Skupina Wagner je ozbiljna prijetnja Zapadu
Foto: EPA

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

RUSKA plaćenička skupina Wagner, koja se borila u ratu u Ukrajini i čiji je vođa poveo kratku i neuspješnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, i dalje predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju Zapadu i treba je označiti kao terorističku skupinu, stoji u izvješću koje je britanski parlament objavio danas.

Izvješće “Puške za zlato: Wagnerova mreža razotkrivena” rezultat je 16-mjesečne istrage Odbora za vanjske poslove donjeg doma parlamenta, koji je saslušao iskaze vještaka iz cijelog svijeta, uključujući bivše Wagnerove borce.

“Međunarodna kriminalna mafija”

Odbor je oštro kritizirao britansku vladu jer podcjenjuje skupinu Wagner i ne čini dovoljno protiv njihovog utjecaja u zemljama kao što su Srednjoafrička Republika i Sudan, gdje Wagner radi s državnim sigurnosnim snagama i gdje je optužen za brutalni neprofesionalizam i iskorištavanje prirodnih resursa, uključujući zlato i dijamante.

“Mogu se predstavljati kao visoko obučena, profesionalna borbena snaga, ali njihova nedisciplina, njihovo pretjerano nasilje i njihova financijska motivacija znače da je mreža funkcionirala kao međunarodna kriminalna mafija, potičući korupciju i pljačkajući prirodne resurse”, zaključuje se u izvješću.

Bilo je pogrešno gledati Wagner “kroz prizmu Europe”, dodaje se u izvješću. Wagner je igrao ključnu ulogu u ruskom ratu u Ukrajini sve dok njegov osnivač Jevgenij Prigožin prošlog mjeseca nije poveo oružanu pobunu. Prigožin je sada u Bjelorusiji, gdje je prošlog tjedna snimljen kako dočekuje Wagnerove borce koji su se borili na prvim linijama u Ukrajini, govoreći im da se pripreme za premještaj u Afriku.

Prigožin je rekao kamerunskom TV kanalu Afrique Media TV da ne planira smanjiti svoje operacije u Srednjoafričkoj Republici, unatoč izvješćima koja su se pojavila ranije ovog mjeseca, da stotine Wagnerovih boraca odlaze s tog područja.

Wagner pozvan u Afriku

Neke su afričke zemlje pozvale Wagner da se pobrine za sigurnost i protupobunjeničke operacije, ali cijena koju umjesto toga plaćaju je dodatno narušena nacionalna sigurnost, stoji u izvješću. “Čini se da su jedino dobri u pomaganju propalim režimima da se održe na vlasti”, rekla je Alicia Kearns, predsjednica Odbora i zastupnica u vladajućoj Konzervativnoj stranci.

“Oni lažu kada tvrde da pobjeđuju teroriste, oni sigurno ne donose stabilnost. Osim ako, naravno, ne vidite stabilnost kao potpunu autokratsku vladavinu u kojoj su civili uplašeni od vlastitih zemalja i brutalizirani”, dodala je.

Usko vezani uz vlast

Izvješće opisuje Wagner kao raširenu mrežu usko povezanu s ruskim vojnim i političkim vodstvom. Bivši Wagnerov borac, koji nije imenovan, rekao je Odboru ranije ove godine da rusko ministarstvo obrane skupini osigurava streljivo, opremu i prijevoz.

Wagner je osnovan nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Krimski poluotok 2014. godine, a uskoro su borci pozicionirani diljem Europe i Afrike kako bi sudjelovali u ostvarivanju ruskih geopolitičkih ciljeva. Prigožin je tek u rujnu priznao da je on osnivač i vođa skupine, nakon godina poricanja. Kremlj je uvijek poricao svoju upletenost u Wagnera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?