Basara za danas

Dubinomer

Znate valjda priču o onim divnim stvorenjima – da im ne pominjem pravo ime – koja, kad predosete brodolom, promptno napuštaju brod? Znate! E, ta priča u Srbiji ne važi.

6

Piše: Svetislav Basara

13. jun 2017. 16:00

Dubinomer

Kad Srpskoj lađi zapreti neki od čestih (i sve ćešćih) brodoloma, pomenuta divna srpska stvorenja postupaju surotno od svojih belosvetskih rođaka – masovno pohrle na brod i – značajno doprinoseći brodopotonuću – stanu da unezverene putnike ubeđuje da to u stvari i nije brodolom nego krstarenje po Karibima.

Ako, recimo, Politiku, najstariji dnevni list na Balkanu, uporedimo sa prekookeanskim plovilom, zapazićemo neke interesantne zakonemernosti. Kad god Politika počne da tone ka (sve dubljem) dnu, eto ti na njenoj palubi Gorana Kozića, a – kako stvari stoje i u kom smeru idu – izgleda da nije daleko ni dan kada će se pomenuti gospodin popeti na Politikin komandni most, kojim je do relativno skoro suvereno gospodarila Ljilja Smajlovićka, koju je pak Kozić-u-povratku onomad optužio da je počinila dva teška krivična dela – pljačkanje Politike i nepripuštanje njegovih proserotia na Politikine stranice.

Smajlovićka je – otresita kakvu ju je Bog sazdao – ni časa ne časeći zašiljila pero i u Politici objavila lucidan utuk na Kozićev proser, a ja sam u trenutku pomislio da bi – da je počem tako pisala (i razmišljala) dok je bila glodurka – Ljilja možda još uvek bila glodurka, a da bi Kozić i dalje tavorio u anonimosti, gde mu je i mesto.

Elem, Smajlovićka je u utuku blagoizjavila nešto u smislu da demokratija ne podrazumeva da svi imaju pravo da pišu, što je Kozića – takođe velikog demokratu – bacilo u težak amok, pa se u svojoj ljigavoj kolumni i istom takvom gnevu posprdnuo sa Ljiljinim utukom.

Možda će vam ovo zazvučati čudno, ali moja malenkost je u ovom sporu – doduše samo polovično – na Kozićevoj strani. Fakat je da u demokratijama – pa čak i u autokratijama – svako ima pravo da piše, kao što svako ima pravo da upravlja avionom ili da radi operacije na otvorenom srcu, ali pod uslovom da ume da piše, pilotira ili radi komlikovane oprecaije, a Goran Kozić ne zna da piše, ali, eto, želi da piše i da objavljuje, što je, držim, srećna okolnost jer bi belaj bio mnogo veći da je – pu, pu, daleko bilo – poželeo da pilotira ili operiše, a ne sumnjam da bi mu – uzimajući u obzir njegove nadludske sposobnosti dupeulačenja – u ovdašnjem besporetku i to bilo omogućeno.

Gore rečeno ne znači da ja manišem Kozićeva bulažnjenja, daleko od toga, redovno ih i sa velikom pažnjom čitam jer je Kozić – osim što je demokrata i divno stvorenje – istovremeno i najprecizniji instrument za merenje dubine potonuća, ne dno slavijske fontane koja je – saglasno Koziču – “lepša od NATO pakta”.

povezane vesti

Auto bespuće

Auto bespuće

Piše: Svetislav Basara

Bahčislavijski šadrvan

Bahčislavijski šadrvan

Piše: Svetislav Basara

Doživeti stotu

Doživeti stotu

6

Piše: Svetislav Basara

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milić

13. jun 2017.

Da li to Basara hoće da kaže kako on nije kao Kozić, tj da će, kada Danas počne da tone, biti divno stvorenje koje će promptno da ga napusti?

cale

13. jun 2017.

Ne, ne može ni u demokratijama ni u autokratijama da operiše srce niti da vozi avion neko ko nije završio medicinski fakultet ili pilotsku školu. Jedino (bar kod nas) može bez fakulteta i škole da radi Kozićev posao. I ne samo Kozićev.

Srbiji je neophodna ravnoteža

13. jun 2017.

Ja sam, takođe, polovično, za razliku od Tebe, ipak, na Ljiljaninoj strani. Zašto? Sad će da vi kažem. Evo, predsedniku Vučiću se sada “Politika čini uravnoteženijom”. Sam je to kazao. Na šta mu je nedremena Ljiljana sa ivice kaznenog prostora s punim pravom replicirala: “Aleksandru Vučiću se Politika – očišćena od Dane Popović, Borisa Begovića, Dušana Petričića i Gorana Markovića, a obogaćena Goranom Kozićem i Đorđem Martićem – ko­načno čini uravnoteženijom”. Eto, na kraju se našla “prava mera”, što znači da samo napre(dno) balansiranje Politiku spasava. A mnogi iz ovih ili onih pobuda vole da budu balanseri ili makar samo da podržavaju stranu.

Zrenjaninac

13. jun 2017.

Je l”” voda iz te muzičke fontane za piće? Blagoš žiteljima prestonice. Valjda ćemo i mi jednog lepog i naprednog dana dobiti vodu za piće. Teci – teci Begeju….

like ser Winston

13. jun 2017.

Kanda je Politika sa Goranom Kozićem i Đorđem Martićem “konačno pronašla svoju dušu”. Ups, ne baš dušu, ono više ravnotežu…. Kad god su nas moćni, kuražili, kako smo eto, ipak, našli svoju dušu – uvek su se posle toga, šili crni barjaci i nadvijali olovni oblaci.

“Sitno” zapažanje

13. jun 2017.

Pomenuste, gospodine Basara operacije. To rade lekari, hirurzi ako se ne varam. Treba da znate da medicina nije izuzeta ili izolovana od ovog društvenog haosa gde mediokriteti, a bolje je reći ograničeni ljudi zauzimaju rukovodeća mesta. Da li znate da se i u medicini napreduje samo ako “volite” SNS! Setite se samo da je “čuveni” Miljko Ristić išao na ugradnju bajpasa u Švajcarsku. Nije hteo da ga operišu njegovi kadrovi. Medicina može da bude na nivou samo ako ima visoko stručnu i moralnu superviziju. Kratko rečeno naše su vam operacije kao i fontana na Slaviji. Čim je postavite, ona curi, prska po šoferšajbnama i ne da ljudima da spavaju. Samo što fontanu možete da sklonite, a šteta od operacije je veće umiranje i životni vek 10 godina kraći od Evropskog proseka. Zaista, samo Bog može da nam pomogne.

– See more at: http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=348303&title=Dubinomer#sthash.6U2S08lV.dpuf