Besni rat oko čipova

Eskalira trgovinski rat Kine i SAD-a. Europske tvrtke strahuju

Hina

13:50, 10. srpnja 2023.

Eskalira trgovinski rat Kine i SAD-a. Europske tvrtke strahuju

EUROPSKE tvrtke strahuju da će biti žrtve sve žešćeg rivalstva dva najveća svjetska gospodarstava, spočitavajući Europskoj uniji sporost u potrazi za rješenjem, pokazuju poruke s poslovne konferencije u Francuskoj. Rastuće trgovinske napetosti između dviju supersila poklopile su se sa stagnacijom europskog gospodarstva. U takvim okolnostima političari i direktori tvrtki pitaju se tek hoće li gospodarstvo usporiti naglo ili postupno.

“S posebnom pažnjom pratimo trenutne napetosti između SAD-a i Kine”, rekao je izvršni direktor francuskog proizvođača guma Michelina Florent Menegaux. “Geopolitika očito utječe na poslovanje tvrtki”, rekao je Menegaux dodajući da Michelin preispituje izvore nabave nekih komponenti kako bi izbjegao pretjeranu ovisnost o Kini.

Dodatni poticaj potrazi za novim izvorima sirovina i planovima o izmjenama u opskrbnim lancima bila je odluka Kine o ograničenju izvoza galija i germanija, ključnih sirovina u proizvodnji poluvodiča. “Izgradili su monopol i koriste tu poziciju”, rekla je Christel Bories, izvršna direktorica francuske rudarske i metalurške tvrtke Eramet.

“U lancu vrijednosti baterija za električna vozila važno je kontrolirati sam lanac, ali i troškove”, rekla je Bories, dodajući da je Kina trenutno u fazi stvaranja još jednog monopola u Indoneziji, i to u opskrbi niklom i kobaltom, također ključnim komponentama baterija.

Europa debatira

Europske čelnike sve više frustriraju i, kako kažu, moguće negativne posljedice američkog Zakona o suzbijanju inflacije (IRA), koji bi zbog znatno viših troškova energije u Europi mogao teško pogoditi pojedine velike industrijske grupe.

“Kada vidimo kako će IRA utjecati (na europske kompanije), zaključujem da na ovoj konferenciji nismo dovoljno razgovarali o toj temi”, rekao je neimenovani viši bankar.

“Prijeti velika opasnost da će europske tvrtke prebaciti svoja ulaganja iz Europe u Sjedinjene Države”, upozorio je. Neke pak najviše brine što vlastima Europske unije treba puno vremena da smisle rješenje.

Kod IRA-e kompanije barem znaju što mogu očekivati, rekla je za Reuters Veronika Grimm, članica vijeća ekonomskih “mudraca” koji njemačku vladu savjetuju u pitanjima ekonomske politike. “Mi u Europi dotle raspravljamo trebamo li subvencije i porez na ​​superprofit”, istaknula je Grimm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?