Bruka

Žurnal: Dodik obmanuo Narodnu skupštinu, dostavio samo deo dokumenta

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obmanuo je Narodnu skupštinu Republike Srpske, jer joj je dostavio samo deo Programa reformi, koji je danas upućen u sedište NATO u Briselu.

Žurnal: Dodik obmanuo Narodnu skupštinu, dostavio samo deo dokumenta 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Originalni dokument, koji je objavio sarajevski portal Žurnal, pisan je na engleskom jeziku i sadrži 53 stranice, dok dokument dostavljen Narodnoj skupštini RS ima svega 21 stranicu.

Dodik je, prema pisanju Žurnala, od poslanika u Narodnoj skupštini RS sakrio ključne detalje, obzirom na to da se u originalnoj verziji termin „Annual National Programme“ ili skraćeno ANP pominje najmanje dva puta.

ANP je, zapravo, Godišnji nacionalni program, koji znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i on se prvi put u ovom dokumentu pominje na stranici broj 5.

„U decembru 2018. godine Severnoatlantsko veće je izrazilo je spremnost da prihvatiti Godišnji nacionalni program (ANP) Bosne i Hercegovine“, navedeno je u dokumentu koji je usvojilo Predsedništvo BiH.

Dalje se navodi da se BiH se zalaže za poboljšanjene odnosa sa NATO-om, „ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu“.

Na istoj stranici je, međutim, navedeno da su „sve aktivnosti usklađene sa ranijim odlukama Predsedništva BiH, Saveta ministara BiH i Parlamenta BiH“.

Ove institucije već su usvojile zakone i odluke prema kojima je krajnji cilj Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u.

U originalnom dokumentu primetno je nekoliko navoda koji predstavljaju dodatni iskorak u saradnji sa NATO-om, naročito onih koji se odnose na segment odbrane.

U uvodnoj rečenici dokumenta tako piše da je „odnos BiH i NATO-a ima kontiuitet rasta kroz različite programe i mehanizme saradnje u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje“, te da je jedan od tih mehanizama učešće u MAP-u.

Dalje, u dokumentu je navedeno da je podnošenje Programa reformi, zapravo, početak implementacije reforme odbrane, odnosno usvajanjem Programa reformi BiH otklonjene su sve prepreke za nesmetanu implementaciju reforme odbrane BiH, što je preduslov za članstvo u NATO-u.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (3)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Šta očekivati od trupca koji metak opalio nije za stvaranje Republike Srpske, ni juriš na kazan učinio nije, što neko reče. Doveden je na vlast na NATO tenkovima.Krivi su borci RS što su dozvolili da ih ovaj švercer i lopurda uzjaše i vodi u propast. Manipulator i lažov najnižeg kova, koji se besprimerno obogatio, dok su drugi krvlju stvarali Srpsku.

Cassions Tema od FRT